Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Europese weipoederexport boekt onverwacht record

31 Juli 2024 - Wouter Baan

Het sentiment op de weipoedermarkt voelt het hele jaar al vrij zwak aan, maar uit de meest recente cijfers van Eurostat blijkt dat er in mei niettemin een exportrecord is gerealiseerd. Niet alleen Europabreed, maar ook Nederland verscheepte niet eerder zulke grote volumes in een maand tijd. China importeert de laatste maanden ook weer wat meer.  

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Europese weipoederexport bedroeg in mei 71.077 ton. Niet eerder was het uitvoervolume zo hoog. Vergeleken met dezelfde maand vorig jaar is dit een toename van krap 20%. Over de eerste vijf maanden van dit jaar was het volume in totaal 300.000 ton, tegenover 280.000 ton dezelfde periode in 2023. Frankrijk, Polen en Duitsland waren in mei de grootste Europese exporteurs. Nederland volgt, na Ierland, op plek vijf met 9.465 ton. Ook dit is een record voor ons land.  

De hoge afzetcijfers komen een beetje uit de lucht vallen, wanneer we afgaan op het gelaten marktsentiment in de voorbije maanden. Mogelijk zitten er ook wat 'dumpverkopingen' in de exportcijfers verwerkt, want de voorraden in de markt worden als ruim omschreven.

China grootste markt
China is de belangrijkste afzetmarkt van weipoeder. Het importvolume in mei van 21.599 ton was het hoogst sinds november 2022. Maar van een recordimport is geen sprake. De andere belangrijkste afzetmarkten na China zijn heel versnipperd. Japan, Zuid-Korea en De Filipijnen voeren per maand nog substantiële volumes in van een paar duizend ton. De overige afzet is voornamelijk kruimelwerk.

Ongeveer een kwart van de Chinese import komt uit Nederland, wat betekent dat exporteurs uit ons land naar verhouding een vrij groot marktaandeel hebben in het Aziatische land. Ook in april importeerde China hogere volumes. In het eerste kwartaal waren de Chinese importcijfers wel lager dan vorig jaar. De stijgende trend is opvallend. Weipoeder is een belangrijke grondstof in Chinese diervoeders, maar op papier heeft China echter minder product nodig, aangezien de varkensstapel juist slinkende is door stimuleringsbeleid van de overheid.

Ook VS verkoopt meer
Niet alleen Europa, maar ook de Verenigde Staten voeren meer weipoeder uit. In de eerste vijf maanden van dit jaar steeg de afzet met 6% tot 252.348 ton. In mei was de stijging met 17% nog sterker. Net als  voor Europa is China voor de Amerikanen de belangrijkste afzetmarkt.

Overigens is het sentiment in de weipoedermarkt wel wat aan het verbeteren, ook in de VS. Daar steeg de weipoedernotering in de voorbije weken met een slordige 10% tot $991 per ton. De notering van DCA plust sinds twee weken ook weer en is gestegen tot €875 per ton.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden