De koersen van de bakkerijgrondstoffen lopen fors uiteen. Waar we van een licht tot duidelijk gedrukte notering kunnen spreken bij tarwe en suiker, is dat voor boter bij uitstek niet het geval. Tot in de geschiedenis van de DCA boternotering was die nog nooit zo hoog als nu.
De tarwemarkt blijft een beetje jojoën, maar wel met een bearish ondertoon in de markt. In de grote Europese tarwelanden Frankrijk en Duitsland vallen de hectareopbrengsten niet mee. Door het natte weer is de kwaliteit ook nog eens niet 'je van het'. Eiwitgehalte en valgetal zijn aan de lage kant. Maalderijen willen dat nog weleens vertalen in hogere bakpremies.
De bearish ondertoon in de markt komt voor een groot deel door voldoende aanbod van tarwe uit het Zwarte Zeegebied. De notering voor Russische Zwarte Zee-tarwe staat deze week op $218 per ton op het schip geleverd. Oekraïense exporteurs hebben de wind in de zeilen. In het nog jonge nieuwe seizoen hebben ze al 6 miljoen ton graan geëxporteerd tegen 3,6 miljoen ton vorig seizoen. De export dit seizoen betreft 2,8 miljoen ton tarwe.
Suiker
De trend in de markt is nog steeds neerwaarts. Dinsdag stond de Amerikaanse notering op $387,35 per ton en die in Londen op $502,50 per ton. Dat niveau zagen we maanden geleden voor het laatst. De laatste productiecijfers over Brazilië zijn wat lager, maar de totale productie sinds de start van het seizoen blijft fors hoger dan vorig jaar. Regenval in India stemt de markt positief, met een drukkend effect op de prijzen. Anderzijds stelt marktbureau Czarnikow de verwachting over de wereldproductie wel wat omlaag bij.
Boter
Boter noteert deze week opnieuw fors hoger. Met €7.645 per ton bereikte de notering van DCA niet eerder dit niveau. De stijgende tendens is duidelijk nog niet voorbij. Er zijn grote tekorten in de markt en dat wakkert de prijzen aan. Ook in andere delen van de zuivelmarkt, zoals bijvoorbeeld bij kaas. De roomprijzen stijgen eveneens hard verder en dat heeft ook een stuwend effect op de botermarkt. Voor wat betreft blauwtong is de situatie er niet bepaald beter op geworden. De besmettingen lopen op in Nederland, wat de melkaanvoer volgens insiders flink drukt. Ook in Noord-Frankrijk verergert de situatie, net als in andere Europese landen.