Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Zuivelmarkt ziet prijzen in versneld tempo stijgen

22 Augustus 2024 - Klaas van der Horst

En weer zet de zuivelmarkt een stap omhoog. In principe in hetzelfde patroon als vorige week, maar in een iets hoger tempo. De roomprijs gaat nog altijd het hardst omhoog, gevolgd door de boterprijs, maar ook de kaasprijzen hebben deze week flinke verhogingen laten zien. De melkpoeders volgen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorige week gingen de room-, en boterprijzen even iets rustiger omhoog, deze week ging het weer sneller. Het heeft er volgens spelers in de keten mee te maken dat veel inkopers en handelaren weer terug zijn van vakantie en zich nu ook in de strijd om het product werpen. De room-, en boterprijzen hebben inmiddels al diverse records gebroken, maar het einde lijkt nog niet in zicht. Voor september zijn al roomprijzen afgesproken van €10.000 per 1.000 kilo.

Het is overigens niet alleen in Nederland of Europa zo dat de prijzen voor boter en melkvet zo hoog zijn, er heerst tot ver over de Nederlandse grenzen vrijwel hetzelfde beeld, al zijn er wel oplopende verschillen die handelaren een buitenkansje kunnen bieden.

Kaas
De kaasprijzen stegen vorige week al duidelijk, deze week zijn die ook verder omhoog gegaan. Hierbij is het niet zo dat bepaalde soorten uitgesloten zijn van deze beweging. Het is liniebreed, wat mag duiden op een gezamenlijke oorzaak: een dalende melkaanvoer. Voor Nederland is deze tendens al langer een feit, maar in een aantal grotere lidstaten van de EU was dit tot nog toe minder een probleem. In Duitsland is de melkaanvoer zelfs een groot deel van het eerste halfjaar van 2024 hoger geweest dan vorig jaar. Daar is de situatie echter ook omgeslagen.

Kaasproducenten die de laatste maanden regelmatig tegen een aarzelende tot stagnerende markt aankeken, hoeven zich daar nu geen zorgen meer over te maken. Er is vraag te over van kopers die de boot niet willen missen en hopen nu nog relatief goedkoop product in te kunnen slaan. Het leidde ertoe dat meerdere producenten even geen offertes meer uitgeven, of slechts voor vlotte levering.

In deze markt met snel oplopende prijzen valt wel op dat de foliekaas sneller in prijs stijgt dan natuurkaas, maar dat is vrijwel altijd zo onder dergelijke omstandigheden. Foliekaas daalt gewoonlijk ook weer sneller in prijs.

Prijsrecord volle melkpoeder
Op de melk- en weipoedermarkt zijn de prijzen eveneens gestegen. Niet echt verwonderlijk is dat de prijs van volle melkpoeder het hardst omhoog ging. Dat is vanwege het aandeel melkvet dat erin zit. Volle melkpoeder is geen echt handelsproduct, niet liquide, maar het wordt wel in stevige volumes gemaakt. De prijs van volle melkpoeder is ondertussen wel gestegen tot het hoogste niveau ooit.

Magere melkpoeder, fat-filled melkpoeder en weipoeders zijn in rustiger tempo iets duurder geworden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden