Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Kerstvraag kan boter en room nog extra zet geven

29 Augustus 2024 - Alex Jurvillier

De belangrijkste bakkerijgrondstoffen bewegen de laatste dagen allemaal omhoog. Boter is daarbij het opvallendst. Nooit eerder was de DCA Boternotering zo hoog. Ook room wordt snel duurder. Met de kerstvraag voor de boeg lijkt de top in de markt bovendien nog niet bereikt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

FranceAgriMer kwam deze week met de resultaten over de kwaliteit van de tarwe. Zowel het hectolitergewicht als eiwitgehalte vallen tegen. 26% van de Franse tarwe heeft een hectolitergewicht van 76 kilo per hectoliter of hoger. In het vijfjarig gemiddelde is dat 76%. Van de tarwe heeft 74% een eiwitgehalte van 11% of meer tegen 85% in het vijfjarig gemiddelde. Slechts 43% zit boven de 11,5%.

In Duitsland valt de tarweoogst dit seizoen bijna 13% lager uit dan vorig seizoen. De totale opbrengst blijft op 18,8 miljoen ton steken. Dat geeft de Matif wat steun.

Suikerprijs stijgt, maar nog relatief laag
De suikerprijs is afgelopen week gestegen, naar het niveau van halverwege juli. In vergelijking met het begin van het jaar is suiker alsnog relatief laag geprijsd. In Brazilië zijn grote branden geweest op verschillende suikerrietplantages. Dat zorgde voor stijgende prijzen op de ICE van New York en Londen. New York noteerde woensdag $430,78 en Londen $544,70 per ton.

De productiecijfers van Brazilië voor de eerste helft van augustus zijn eveneens bekend. Die liggen in de belangrijkste productieregio meer dan 10% onder het niveau van vorig jaar. Het is nog de vraag in hoeverre de branden de suikerproductie zullen drukken. Wellicht weten we daar meer over bij de volgende productiedata over de tweede helft van augustus.

Boter en room zetten reuzenstappen naar boven
De boternotering van DCA-Market Intelligence heeft deze week een nieuw record gevestigd. De prijzen van boter en ook room zetten momenteel reuzenstappen naar boven. De boternotering van DCA stijgt deze week met bijna €300 tot €7.935 per ton. Het vorige record uit 2022 werd vorige week al gebroken en de stijgende lijn zet ook deze week door. Ook de roomnotering stijgt snel en is opgeklommen tot €9.845 per ton. Dit is bijna €1.000 per ton hoger dan het vorige record uit 2022. Vanwege de vele blauwtonguitbraken in Europa is er veel sentiment in de zuivelmarkt geslopen. Met de kerstvraag voor de boeg lijkt de top in de markt bovendien nog niet bereikt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden