Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Boter- en roomprijzen minderen vaart

4 September 2024 - Linda van Eekeres

De Europese tarweoogst valt tegen, maar ook de export loopt achter en dat houdt de prijzen in toom. De dalende trend bij suiker zet door. Dat kan niet gezegd worden van boter en room die in de voorbije weken reuzenstappen zetten. Maar het gaat nu wel minder snel omhoog.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tegenvallende graanoogst in de EU wint aan momentum op de granenmarkt. In Frankrijk, Duitsland en Nederland liggen de tarweopbrengsten meer dan 10% onder het vijfjarig gemiddelde. Een achterlopende Europese export houdt echter het deksel op de pan. Tot 1 september exporteerde de EU 4,38 miljoen ton tarwe tegen 5,66 miljoen ton vorig seizoen.

Aanbod van tarwe uit het Zwarte Zeegebied is een andere belangrijke factor. Daar ontstaat wat onzekerheid over. SovEcon verlaagde de oogstraming voor Rusland met 800.000 ton naar een totale tarweoogst van 82,5 miljoen ton. Daarmee is de raming van SovEcon onder de laatste prognose van het USDA gezakt, die in de augustus editie van het Wasde-rapport rekende met 83 miljoen ton Russische tarwe.

Suiker
De suikerprijzen in Europa en elders in de wereld, staan na een forse stijging de afgelopen jaren, nu al langere tijd onder druk. Die trend zette de afgelopen weken door. Zowel de suikerprijzen op de termijnmarkt als die op de Europese spotmarkt zijn dalende. Er zijn meerdere signalen wereldwijd dat de suikerproductie weer licht toeneemt, zoals in Europa en Azië. Gunstigere groeiomstandigheden voor de suikerrietteelt zijn daar in Azië de reden voor. Mogelijk dat de exportrestricties die in India gelden na bijna twee jaar eindelijk worden opgeheven. Ondanks dat de noteringen gemiddeld dalende zijn, beleefde de termijnmarkt eind augustus wel een plotse opleving. Dat heeft te maken met grote branden op suikerrietplantages in Brazilië, 's werelds grootste suikerexporteur. Wat de schade precies is, is nog lastig te zeggen.

Dat de suikerproductie in Europa kan stijgen werd deze week bevestigd door de Duitse suikervereniging WVZ. Die schat de suikerproductie voor dit seizoen op 4,77 miljoen ton, maar liefst 13% hoger dan afgelopen seizoen. Daarnaast ligt de productie ook 13% hoger dan het vijfjarig gemiddelde van 4,21 miljoen ton. Gemiddelde tot goede opbrengsten en een gegroeid suikerbietenareaal zijn daarvoor de redenen, net zoals dat in Frankrijk het geval is. Deze twee landen nemen een groot deel van de totale Europa suikerproductie voor hun rekening. In Nederland wordt echter wel rekening gehouden met een lagere suikerproductie door het natte en moeizame voorjaar van de Nederlandse boeren.

Dat er andere tijden aankomen op de suikermarkt constateert ook de Nederlandse suikerproducent Cosun Beet Company. De verkoopvolumes vielen deze zomer tegen en de voorraden liepen op, waardoor de druk op de suikerprijzen toeneemt. Dat voorziet de producent ook voor de langere termijn. Door tegenvallende verkopen in combinatie met meer suikerbieten in Europa en de scherp geprijsde suiker uit Oekraïne, kan de suikerprijs op termijn verder dalen.

Prijsverschil tussen boter en plantaardig vet wel heel groot
De room-, en boterprijzen hebben in de voorbije week weer grote stappen omhoog gezet, maar op de GDT-veiling van Fonterra is daar toch enigzins verandering in gekomen. Ook in Europa gaat de vaart er wel een beetje uit. Boterprijzen van bijna €8.000 per ton en roomprijzen van rond de €10.000 per ton, zijn toch heel hoog. Ze voelen als tegen, of over het weerstandsniveau. Daarmee is nog niet gezegd dat de prijzen ook snel weer naar beneden gaan. Er is echt wel sprake van een grondstofprobleem. Toch is het niet uit te sluiten dat er ook vraaguitval gaat optreden

Plantaardige vetten zijn niet altijd een alternatief, maar ondertussen is het prijsverschil tussen boter en vetten uit palmolie of koolzaadolie wel heel groot. Boter is nu zeven tot acht keer zo duur als de plantaardige concurrentie.

Overigens is boter van verder weg ook veel goedkoper. Niet zo veel als plantaardige vetten, maar op de GDT-veilig van Fonterra blijkt Nieuw-Zeelands product ook zo'n €1.600 per ton goedkoper dan het Nederlandse. Prijstechnisch gezien is het dus de moeite waard om dat product naar Europa te halen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden