Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Tarwe stijgt in prijs, boter en suiker nog harder

Eergisteren 17:05 uur - Redactie Foodbusiness

De bakkerijgrondstoffen stijgen verder, maar de één forser dan de ander. De suiker- en boterprijzen stegen opvallender dan de tarweprijs. Bij room en boter werpt de vraag zich inmiddels op in hoeverre consumenten bereid zijn om mee te gaan met de voortdurende prijsstijgingen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Afgelopen groeiseizoen stond in Noordwest-Europa in het teken van regen. Daar plukken we nu de wrange vruchten van. Zo ongeveer alle marktbureaus en ministeries hebben hun oogstcijfers naar beneden aan moeten passen de laatste weken. Het nieuwe seizoen gaat op dezelfde voet verder, zo lijkt het haast. Deze week wordt er gewaarschuwd voor vertraging bij het zaaien van wintertarwe door nat weer. Lang niet overal is het droog. Rond de Zwarte Zee en in de VS loopt de start van het nieuwe groeiseizoen juist averij op door droogte.

De Matif heeft deze maand zo tussen de €215 en €225 een comfortabele bandbreedte gevonden als we naar het decembercontract kijken. Opbrengstcijfers uit de EU zijn nu wel bekend en het Amerikaanse ministerie van Landbouw komt half oktober pas met de oogstcijfers in de VS. Rusland kan nog wel voor een verrassing zorgen. Daar moeten de provincies eind deze week de oogstcijfers inleveren bij het Russische ministerie van Landbouw. SovEcon verhoogde de oogstverwachting voor Rusland, maar uit enkele regio's in Siberië komen tegenvallende geluiden naar boven over de oogst dit seizoen.

Suiker
Suiker noteerde in New York 16 september $422,85 en in Londen $523 per ton. Nu staat suiker in New York op $509,71 per ton en in Londen op $595,40 per ton. Een behoorlijke stijging. De prijs wordt volgens analisten mede gestuwd door zorgen over de Braziliaanse productie, 's werelds grootste producent.

In Europa is het beeld anders. In het laatste JRC Mars-bulletin dat gisteren werd gepubliceerd, is de verwachte hectare-opbrengst van suikerbieten in de Europese Unie voor 2024 verhoogd naar 74,7 ton per hectare. In augustus werd nog 73,4 per hectare verwacht. Dit komt onder meer door gunstige weersomstandigheden in delen van West-Europa. 

Boter wordt opnieuw en enigzins onverwacht duurder 
Boter is vorige week opnieuw en enigszins onverwacht duurder geworden. De roomprijs trok ook weer aan. De markt voor melkvet blijft omhoog gaan, maar deze week lijkt er toch iets meer stabilisatie op te treden.

Het is echter nog altijd moeilijk om te zeggen of de prijsstijgingen voor melkvet hiermee ten einde zijn. De krapte op de markt blijft bestaan. De spannende vraag is alleen in hoeverre consumenten bereid zijn om mee te gaan met de voortdurende prijsstijging.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden