Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Palmolienoteringen buigen na forse stijging wat af

Eergisteren 17:25 uur - Alex Jurvillier

De palmolienoteringen zitten flink in de lift. De noteringen stegen fors afgelopen periode, al bogen de cijfers op de borden van Maleisië en Rotterdam de laatste dagen ook weer wat af.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Maleisië noteerde gisteren 4252 Maleisische ringgit per ton (ongeveer €905), CIF Rotterdam noteerde $1.190 per ton op 8 oktober. De noteringen zijn fors hoger in vergelijking met het begin van deze maand.

Uitstel ontbossingswet
De Europese Commissie liet vorige week weten de invoering van de ontbossingswet (EUDR), waar palmolie ook onder valt, een jaar te willen uitstellen. Als het Europees Parlement en de Europese Raad ermee instemmen wordt de wet voor grote bedrijven van toepassing op 30 december 2025 en voor kleine en middelgrote ondernemingen op 30 juni 2026.

Vanaf het moment dat dit nieuws bekend werd, stegen de palmolienoteringen verder. Aangezien ze al in de lift zaten, is het niet precies te zeggen wat de invloed van het nieuws over de ontbossingswet was. 

South China Morning Post schreef gisteren dat er uit Indonesië, de grootste palmolieproducent, wisselende geluiden klinken. De ene producent zou bijvoorbeeld huiverig zijn voor toegenomen kosten als gevolg van uitstel, terwijl de ander het juist het als een kans ziet om goed gebruik te maken van de extra tijd.

Uitstel zou ook partijen die al klaar waren voor de nieuwe verordening benadelen, doordat hun product duurder is geworden. Persbureau Reuters schrijft dat Fediol, de federatie voor de Europese plantaardige oliënindustrie aangeeft dat bedrijven die al voldoen 'verlies kunnen lijden doordat ze op tijd zijn'.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden