Shutterstock

Analyse Grondstoffen

USDA stelt verwachting palmolieaanbod omlaag bij

Gisteren 17:00 uur - Alex Jurvillier

De USDA komt met nieuwe palmoliecijfers met betrekking tot de verwachting voor marktjaar 2024/25. Uit Duitsland klinkt zorgelijk nieuws over de verwerkende industrie in relatie tot oliezaden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gisteren noteerde Maleisië 4386 Ringgit per ton, Rotterdam stond op $1170 per ton op 21 oktober. Het grotere plaatje schetst een stijgende palmolienotering ten opzichte van een maand eerder.

Het mondiale palmolie-aanbod, volgens het laatste rapport van de USDA, is omlaag bijgesteld maand op maand voor marktjaar 2024/25. Dit mede vanwege bijgestelde palmolie beginvoorraden en productie. De beginvoorraad wordt geschat op 16,5 miljoen ton. Dat is 1,8 miljoen ton lager dan eerder verwacht. Een lagere verwachte Indonesische productie in marktjaar 2023/24 speelt hierin mede een rol.

De Indonesische productie is omlaag bijgesteld voor marktjaar 2024/25 met 0,5 miljoen ton tot 46,5 miljoen ton. Ter vergelijking, voor marktjaar 2023/24 wordt nu een productie van 44 miljoen ton verwacht, omlaag bijgesteld met 2,5 miljoen ton. Hoewel omlaag bijgesteld, komt de productie van 2024/25 dus wel hoger uit dan marktjaar 2023/24.

De wereldproductieverwachting voor marktjaar 2024/25 staat nu op 80,2 miljoen ton, 0,3 miljoen ton lager dan de verwachting van vorige maand.

Ook de wereld exportverwachting is omlaag bijgesteld, tot 48 miljoen ton, mede als gevolg van lagere exporten uit Indonesië. De Indonesische exportverwachting voor marktjaar 2024/25 is met 0,8 miljoen ton omlaag bijgesteld tot 25,2 miljoen ton.

Dit met als gevolg een lagere consumptieverwachting door hogere palmolieprijzen. De wereld eindvoorraadverwachting is ook omlaag bijgesteld, tot 16,1 miljoen ton, wat 1,5 miljoen ton lager is dan de verwachting van vorige maand.

Opvallend zijn de cijfers van de Europese Commissie over de Europese palmolie-import. De palmolie-importen, zoals gerapporteerd op 18 oktober, zijn in vergelijking met vorig jaar 29% lager van 1 juli tot 13 oktober. De import komt neer op 792,5 duizend ton. 33,8% daarvan komt uit Indonesië.

Duitsland drukt op de noodknop
In Europa werden in 2023 zo'n 49,7 miljoen ton oliezaden verwerkt, waaronder koolzaad, zonnebloemzaad sojabonen, en lijnzaad. In Duitsland is 13 miljoen ton verwerkt, waarvan 9,5 miljoen ton koolzaad. Zo meldt de Duitse vereniging van de oliezaad verwerkende industrie (OVID). Maar er wordt nu op de noodknop gedrukt.

OVID schrijft over dringende noodzaak tot actie. Voorzitter Jaana Kleinschmit von Lengefeld geeft aan dat de industrie wordt geconfronteerd met enorme uitdagingen, die van invloed zijn op onder meer het concurrentievermogen en veiligheid van de industrie in de toekomst. Met de afschaffing van de piekcompensatie voor gas sinds 2024,  stijgen de energiekosten voor bedrijven. Driekwart van de oliezaadverwerking is op aardgas gebaseerd. Dat stelt de sector momenteel voor uitdagingen. De OVID pleit voor een vervolgregeling van het belastingvoordeel, wat al meer dan 20 jaar bestond.

Volgens OVID zou Nederland 3,8 miljoen ton oliezaden hebben verwerkt in 2023. Dit volume bestaat uit raapzaad, zonnebloempitten, sojabonen en lijnzaad. Daarmee behoort Nederland tot de grotere verwerkers in Europa. Ook Polen verwerkte 3,8 miljoen ton, Spanje verwerkte 4,7 miljoen ton. Frankrijk verwerkte 6,3 miljoen ton.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden