Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Snippers zijn in trek op stijgende rundvleesmarkt

Vandaag 14:00 uur - Matthijs Bremer

De rundvleesmarkt is nog altijd behoorlijk sterk. Met name de verkoop van vleessnippers loopt goed, zo is in de markt te horen. Als gevolg van de betere prijzen zijn ook de slachtprijzen gestegen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De slachtprijzen van runderen hebben een stap omhoog gezet. De prijs van de U-kwaliteit nam met 5 cent toe, evenals de P-kwaliteit. Daarmee komt de prijs van U-kwaliteit runderen uit op €5,03 per kilo. De P-kwaliteit bereikte een niveau van €3,23.

In de markt is te horen dat het aanbod aan de krappe kant is. Dat geldt zowel voor melkkoeien als voor luxe vleesrunderen. Het aanbod aan melkkoeien is op het moment zeer krap, zo vertellen veehandelaren. Zij vertellen dat de prijzen op het moment erg goed zijn en geven aan dat de vraag bij slachterijen sterk is. Daar staat echter tegenover dat het voor handelaren ook moeilijk is om aan voldoende melkvee te komen om aan de vraag te voldoen.

Het lage aanbod is simpelweg het gevolg van de relatief hoge prijzen op de zuivelmarkt. Hoewel de melkprijzen niet meer op hun top staan, zijn de prijzen nog altijd zo hoog dat het voor melkveehouders niet aantrekkelijk is om minder productieve runderen naar de slacht te brengen. Daardoor blijft het aanbod van worstkoeien en runderen die het vlees voor de lagere categorieën zoals de P-categorie leveren aan de lage kant.

Luxe runderen zijn in de markt nog moeilijker te verkrijgen, zo vertellen slachterijen. Handelaren bevestigen dit beeld en geven aan dat het moeilijk is om aan voldoende runderen te komen. Slachterijen lijken niet al te optimistisch over eventuele verbetering. De problemen in de keten spelen nog altijd. Ingewijden in de markt vertellen dat vleesveehouders in België overwegen om te stoppen. De prijzen van kalveren zijn simpelweg te hoog om winst te maken.  

Snippers behoorlijk in trek
Op het gebied van de vraag overheerst er een duidelijke voorkeur voor betaalbare opties. Ingewijden in de markt vertellen dat snippers heel goed verkopen en op dit moment behoorlijk duur zijn. Consumenten zitten volgens insiders in een fase waarin ze wat geld besparen om in december kerstinkopen te kunnen doen.

De afzet van luxe onderdelen is behoorlijk gedaald. Dat komt mede door lagere temperaturen in Zuid-Europa. In de nazomer bleef het behoorlijk lang mooi terrasweer, waardoor de uitvoer naar die gebieden sterk was. Inmiddels is de extra vraag uitgevallen. De verwachting van de markt is dat de afzet de komende maanden weer zal stijgen. Het is nog net wat te vroeg voor de rundvleesmarkt om van de extra kerstvraag te profiteren. De verwachting is dat de vraag in de tweede helft van november aanzienlijk toe zal nemen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden