Van de drie belangrijkste bakkerijgrondstoffen staan suiker en tarwe momenteel wat onder druk. Bij de DCA boterprijs was daar eerder ook sprake van, maar die klimt nu al enkele weken omhoog.
Tarwe staat wat onder druk. Deze week zakte de koers op de Matif naar het laagste niveau sinds september. In de EU blijft de export van tarwe achterlopen op vorig seizoen. Tot 3 november is 7,76 miljoen ton geëxporteerd en dat is 32% minder dan vorig seizoen. De matige export zorgt ervoor dat ondanks de tegenvallende oogst in de EU de handel de rust weet te bewaren. Wat ook een rol speelt is dat tussen de buien door in Europa een flink areaal wintertarwe gezaaid is. Telers hebben de natte herfst van vorig jaar nog vers en het geheugen en pakken nu door als ze de kans krijgen.
Hoewel er nu vooral gezocht wordt naar de bodem in de tarwemarkt zijn er ook wat signalen die bullish zijn. Die komen vooral van buiten de EU. De VS, Oekraïne en Rusland hebben al behoorlijke hoeveelheden tarwe geëxporteerd. De totale beschikbare hoeveelheid tarwe in deze drie landen is niet voldoende om dit tempo vol te houden. Mogelijk dat we voor de vlotte export tot nu toe later in het seizoen de rekening gepresenteerd krijgen. En waar in de EU de wintertarwe een stuk beter uit de startblokken is gekomen vergeleken met vorig seizoen, is dat in de VS, Oekraïne en Rusland niet het geval. Door speelt droogte tarwetelers parten. In de VS staat 62% van de tarwe bijvoorbeeld in een droogteregio. Het gewas is daardoor minder ontwikkeld. Dat hoeft op dit punt in het seizoen geen probleem te zijn. Er is voldoende tijd voor het gewas om te herstellen. Het grootste risico in deze fase is de kans op uitwinteren.
Suiker
De suikerprijzen zijn verder onder druk komen te staan. De Braziliaanse suikerriet heeft meer regen gehad en de laatste tweewekelijkse productiecijfers waren 8% hoger dan vorig jaar. De Europese bietenopbrengst is ook omhoog bijgesteld. Suikergigant Cosun stelt de Nederlandse opbrengst juist naar beneden bij.
Boter
Naast dat de notering van boter mee omhoog beweegt met de prijs van room, stijgt de prijs omdat boter een veelgevraagd ingrediënt blijft. Dit geldt ook voor andere ingrediënten met een hoog vetgehalte als kaas en volle yoghurt. De huidige melkaanvoer kan ervoor zorgen dat de krapte in melkvet nog wel even duurt. Ierland en het Verenigd Koninkrijk geven vanwege het goede naseizoen een steuntje in de rug, maar dat is niet genoeg. Datzelfde geldt voor de goedkopere Nieuw-Zeelandse boter die deze kant op komt.