De suikerproductie is in Brazilië fors lager dan vorig jaar in de tweede helft van oktober volgens de laatst gepubliceerde data van het Braziliaanse Unica. Daarnaast zouden er vanwege regenval al minder suikerverwerkers in bedrijf zijn, terwijl het regenseizoen nog moet komen.
De suikerproductie komt in de belangrijkste productieregio 24,3% lager uit dan dezelfde periode vorig jaar in de laatste twee weken van oktober, op een totaal van 1,785 miljoen ton suiker. Vanaf de start van het seizoen is de suikerproductie nu 0,3% hoger dan het niveau van vorig jaar, met 37,377 miljoen ton.
De suikernoteringen op de ICE beurs van New York en Londen begonnen deze week hoger dan vorige week. New York kwam op $489,43 per ton op 18 november en Londen noteerde $573,50 per ton.
Suikergigant Wilmar meldt op X dat een groot aantal Braziliaanse suikerverwerkers de activiteiten al heeft stilgelegd. Dit is gebruikelijk vanaf december in verband met het regenseizoen, maar komt nu wel erg vroeg. Deze maand wordt er ook bovengemiddelde regenval verwacht waardoor naar verwachting meer suikerverwerkers de productie stilleggen.
Wilmar schat de Braziliaanse suikerproductie voor de oogst van 24/25 op een totaal van 39,5 miljoen ton, gebaseerd op een hoeveelheid van 609 miljoen ton suikerriet. Komende donderdag publiceert het Amerikaanse landbouwministerie USDA het nieuwe Sugar World Markets and Trade- rapport, waarin mogelijk ook nieuwe wereldproductieverwachtingen worden gegeven.
Bijna de helft suikerbieten moet nog geoogst worden
Het areaal suikerbieten dat nog moet worden gerooid staat volgens Cosun na de eerste week van november op zo'n 42.000 hectare. In totaal zou er nog 48% moeten worden geoogst. Waar het weer in de eerste week van november volgens Cosun goed was, kan dat met de neerslag in de weersvoorspelling veranderen. Volgens IRS is het dan ook verstandig niet tot het laatste moment te wachten met rooien. De suikeropbrengst bereikt volgens het onderzoeksinstituut begin december het optimum. Onder natte omstandigheden rooien zonder schade aan de bieten en grond wordt uitdagender. Structuurschade door laat rooien onder natte omstandigheden kom je het volgende jaar - of als het erg tegen zit jaren - weer tegen. Daarnaast neemt de kans op op vorst toe en we hebben volgens IRS in eerder jaren gezien dat het weer vrij plotseling kan omslaan.