Enough

Nieuws Eiwitfabriek Enough

Grootste eiwitfabriek ter wereld komt naar Zeeland

1 Oktober 2021 - Rianne Nieuwenhuize

Foodtech-bedrijf Enough kondigde recent de bouw aan van een unieke eiwitfabriek in het Zeeuwse Sas van Gent. De fabriek zal in 2022 operationeel worden en heeft een capaciteit van 10.000 ton plantaardig eiwit per jaar. De organisatie 'Invest in Zeeland' is betrokken bij de komst van Enough naar Zeeland. "De vraag naar plantaardige eiwitten groeit. Het bedrijf heeft al goede contacten met onder meer Unilever, en ze hebben de ambitie om snel te groeien," aldus Albert Meiresonne.

De organisatie 'Invest in Zeeland' werd benaderd door Cargill, dat contact had met Enough (3F BIO) voor de bouw van een fabriek in Sas van Gent. De fabriek komt naast de Cargill-faciliteit. "Cargill zocht hulp om Enough ervan te overtuigen dat Zeeland een goede positie biedt. Samen met Cargill en 'the Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA)' zijn wij gestart met een samenwerking. Na anderhalf jaar en veel gesprekken met stakeholders is de grond op 16 september officieel bouwrijp gemaakt."

Maar wat haalde Enough nou uiteindelijk over de streep? "Cargill levert de grondstoffen voor de producten die zij produceren, dat trok Enough aan tot deze locatie. Daarnaast sprak ons netwerk met de regionale overheden en bedrijven hen ook aan. Wij hebben ze, samen met de NFIA, geholpen met de introductie van de juiste netwerken. En op fiscaal vlak brachten wij ze in contact met de juiste personen voor het opzetten van de B.V.  Ook op het gebied van personeel kan 'Invest in Zeeland' verder helpen."

De markt groeit hard
De klanten van de nieuwe eiwitfabriek zijn te vinden in de gehele Benelux. Meiresonne geeft aan dat dit product de hele wereld over kan gaan, zeker met het oog op de eiwittransitie. "Enough heeft al contacten gelegd met De Vegetarische Slager, wat onder Unilever valt. Dat geeft aan dat ze ambities hebben. De kans bestaat ook dat ze flink gaan uitbreiden, omdat de markt voor vleesvervangers jaarlijks groeit met 50%. Volgend jaar november 2022 moet de fabriek gaan draaien, dus ze zetten alle zeilen bij om de productie te gaan opschalen."

Als de productie wordt uitgebreid, kan de werkgelegenheid groeien. Invest in Zeeland, is blij dat er nieuwe hoogwaardige banen bijkomen. "We trekken hier een mooie mix van mbo-, hbo- en wo-personeel voor aan. We zijn altijd op zoek naar hoogwaardige werkgelegenheid. Het is extra fijn dat hierdoor een cluster komt met Cargill. Andere vormen van een soortgelijke 'nieuwe' industrie zijn de fabriek van de Zweedse havermelkfabrikant Oatly, die in Vlissingen staat."

De financiering van de nieuwe fabriek heeft Enough grotendeels zelf, met behulp van investeerders geregeld. "Er waren ruim voldoende investeerders die in het concept van Enough geloven, plus andere subsidieregelingen die ze aangeboord hebben", vertelt Meiresonne.

Fungi food
Algemeen directeur van Enough, Jim Laird, zegt bij Biobased Circulair Delta dat ze een techniek hebben ontwikkeld om eiwitten voor vleesvervangers te maken vanuit schimmels. "Mycoproteïne noemen we dat. Myco is het Griekse woord voor schimmel. Na jaren van onderzoek en vele testen gaan we nu in een fabriek in Sas van Gent 'fungi food' op industriële schaal produceren." Die schimmels worden gevoed met suikers uit grondstoffen zoals graan. Cargill zorgt voor de continue aanvoer van dat graan. De reststoffen worden vervolgens verwerkt in de bio-ethanol-fabriek van Cargill. Daardoor kan de eiwitfabriek zonder afval produceren en is het volledig circulair.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Rianne Nieuwenhuize

Rianne Nieuwenhuize is redacteur bij Foodbusiness. Zij komt uit de bloeiende wereld van bloemen en planten en schreef daarvoor enkele jaren over groenten en fruit. De agrarische sector ligt haar nauw aan het hart, deze schuurt mooi tegen de smakelijke en zakelijke wereld van Foodbusiness aan.

Achtergrond Grondstoffen

Graangiganten presteren stukken moeizamer dit jaar

Nieuws Bedrijven

Povere oogsten bezorgen fabrikanten hoofdbrekens

Analyse Vlees & Eiwit

Eiwittransitie blijkt gebaat bij minder communicatie

Nieuws Grondstoffen

Bonen niet als grondstof eiwit zien maar als voedsel

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden