Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Aanbodtekort cacao in West-Afrika houdt aan

23 April 2024 - Alex Jurvillier

De cacaonoteringen blijven verder stijgen. Vlak voor het weekeinde werden opnieuw recordprijzen bereikt. In Ghana lijkt het productietekort meer structureel van aard. In Ivoorkust lijkt het voorspelde productietekort, voorlopig, meer beperkt tot de korte termijn, schrijft de Internationale Cacao Organisatie (ICCO).

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De cacaoprijzen bereikten afgelopen vrijdag (19 april) een nieuw hoogtepunt. De Amerikaanse notering steeg naar $11.878 per ton. In Londen was dit £10.137 per ton. Na het weekeinde daalden de noteringen weer iets naar $11.166 per ton in New York en £9.937 per ton in Londen.

Wereldwijd cacaotekort
Over de laatste drie seizoenen is de productie afgenomen met 467.000 ton in Ivoorkust en 448.000 ton in Ghana. Dit heeft flink bijgedragen aan het wereldwijde cacaotekort. De kans dat de huidige middenoogst het aanbodtekort in West-Afrika zal compenseren, is heel erg klein, aldus de ICCO in haar rapportage over maart.

Ghana's productietekort lijkt daarbij volgens ICCO structureel van aard. Sinds seizoen 2016/17 is de productietrend dalende. De productie wordt bemoeilijkt door onder andere het cocoa swollen shoot virus disease (CSSVD) dat een groot aantal cacaobomen heeft getroffen, illegale mijnbouw die cacaoplantages aantast, verouderde bomen en weersomstandigheden.

Bron: Rapport International Cocoa Organisation (ICCO), maart 2024

Gekeken naar de Ivoriaanse productiedata beperkt het productietekort zich daar (tot nu toe) meer tot de korte termijn, schrijft ICCO. Indicatieve data impliceren dat 25% tot 30% van de Ivoriaanse cacaoplantages geïnfecteerd zijn met CSSVD. Hierdoor zou het kunnen dat Ivoorkust op de middellange termijn aan haar productiepiek zit.

Bron: Rapport International Cocoa Organisation (ICCO), maart 2024

De verouderde cacaobomen zijn het grootste obstakel op de lange termijn, licht ICCO toe. Cacaobomen hebben zo'n drie à vier jaar nodig om te groeien voordat ze cacaobonen produceren. Vanaf tien jaar oud wordt het volledige productiepotentieel van de cacaoboom pas behaald. Cacaotelers kunnen bij hoge prijzen dus niet per direct meer produceren.

World Cocoa Conference 2024
Deze week vindt de World Cocoa Conference plaats in Brussel, waarbij Foodbusines aanwezig is. Het thema is paying more for a sustainable cocoa. Belanghebbenden over de hele wereld hebben zich verzameld om te praten over uitdagingen binnen de cacaomarkt, waaronder Conseil Café-Cacao uit Ivoorkust en het Ghanese Cocobod. Vragen die centraal staan zijn: hoe kan ongelijke verdeling van waarde binnen de cacaosector aangepakt worden en hoe kan worden bewerkstelligd dat cacaotelers een leefbaar inkomen krijgen. Het probleem ligt niet alleen bij te weinig geld, zo wordt er gezegd door sommige sprekers. Een eenduidige oplossing is er niet, maar wat zeker is, is dat de totale keten zijn steentje moet bijdragen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden