Shutterstock

Achtergrond Spaanse slagerij

In Spanje zijn ze naarstig op zoek naar slagers

12 Mei 2021 - Kimberly Bakker

Het werkloosheidspercentage onder Spaanse slagers is zo goed als nihil. Het is een gevolg van het hoge aantal vacatures in de sector in combinatie met een tekort aan geschoolde en gekwalificeerde professionals. Het was nooit een groot probleem, maar nu de slagerijen in Spanje een uitstekend jaar draaien blijkt ineens hoe groot de noodzaak is voor jong talent. Daarom is de Butcher's Assistant Course gelanceerd.

Waar we in Nederland de Ondernemersacademie Food hebben, starten de Spanjaarden dit jaar met de Butcher's Assistant Course. Het opleidingstraject is broodnodig, want slagerijen draaien en topjaar en hebben werknemers én opvolgers nodig. Op dit moment is het aantal vacatures groot, maar is het aanbod van professioneel opgeleide slagers klein. Al jaren schommelt het aantal Spanjaarden werkzaam in de vleessector rond de 98.000. De vraag is vele malen groter en dus ontstaat er een gat, zo meldt brancheorganisatie Carnimad. "We starten binnenkort met een zesde editie van de opleiding en 98% van de deelnemers kunnen we naderhand meteen plaatsen bij een organisatie", zo schrijft de organisatie.

Marktaandeel teruggewonnen
De brancheorganisatie voor vlees maakt al jaren melding van het tekort aan personeel. Maar geeft aan dat het afgelopen jaar in een sneltreinvaart is gegaan. "Dit komt omdat de ambachtelijk slager – als gevolg van de coronapandemie – weer marktaandeel heeft gewonnen. Consumenten willen geen verre reizen maken en hebben daarom vaker de lokale winkel bezocht. In veel gevallen is dat een slagerij of een bakker en geen grootschalige supermarkt." Daarbij speelt volgens de organisatie ook mee dat consumenten, net zoals in Nederland, de gewoonte hebben gekregen om thuis met luxeproducten te koken.

Om al enigszins te kunnen ondersteunen in het personeelsprobleem heeft het een zogenaamd 'banenportaal' geopend. In minder dan een jaar tijd zijn daar 2.500 cv's op ingevuld én al ruim 150 vacatures door vervuld. Dat niet alle 2.500 personen aan een baan gekoppeld zijn, heeft te maken met het tekort aan geschoolde medewerkers. "De meeste vacatures vereisen enige ervaring. Het gaat om meer dan het snijden van steaks", aldus Carnimad. "Dat onderstreept ook het belang van het opleidingstraject dat we opzetten. Ons doel is om die pool met professionals verder uit te breiden."

Nieuw leven geven
Met de zesde versie van de opleiding willen ze een beroep voor de toekomst bieden en tegelijkertijd traditionele ambachten nieuw leven in blazen. "De lokale vleeshandel onderscheidt zich steeds meer van de concurrentie. De sector staat voor duurzaamheid, natuurlijke producten en 0-kilometer productie. Daarmee is het een beroep voor de toekomst", zo licht opleidingsdirecteur Adrián Cano toe. "En er is duidelijk voldoende animo voor onze leerlingen. We hebben al belletjes gehad van ruim 140 bedrijven die geïnteresseerd zijn in het aannemen van de afgestudeerden."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden