Eigen foto

Nieuws Gezondheid

Winnaars Food Innovation Bachelor's Award 2021

11 Juni 2021 - Linda van Eekeres

Een vegetarische bitterbal of vleesloze frikandel; veel van de vegetarische snacks zijn een variatie op een bestaande snack. En ze zijn ook nog eens ongezond. Guusje van der Vleuten, student van de HAS Hogeschool, richting Food Innovation, bedacht een originele en gezonde snack en won daar 10 juni de Food Innovation Bachelor's Award 2021 van het Voedingscentrum mee.

Ook de tweede prijs ging naar een student van HAS, Isabelle van de Grint. Zij ontwikkelde een concept om consumenten aan de peulvruchten te krijgen. Daarvoor sleepte zij ook de prijs voor het beste etiket in de wacht. De derde prijs ging naar een team van vier studenten Voeding en Diëtetiek van de Hanzehogeschool Groningen. Zij maakten een saus op basis van gepureerde groente en veldbonen die past binnen de Schijf van Vijf, een zeldzaamheid in het supermarktschap. Foodbusiness sprak met de winnaars van de eerste en tweede prijs.

Weinig vernieuwing in het snackschap
Guusje van der Vleuten bedacht Better Bites - een vegetarische snack op basis van groente en peulvruchten voor de airfryer en oven - voor haar afstudeeropdracht. Er zijn drie smaken. Een Mexicaanse met zoete aardappel en paprika, een Mexicaanse met knolselderij, tomaat en biet en een Aziatische met shiitake. De snacks hebben net als de verpakking een kubusvorm, zodat er geen loze verpakkingsruimte is.

Better Bites, het winnende concept bij de Food Innovation Bachelor's Award, is een gezondere vegetarische snack.

Van der Vleuten: "Ik was verbaasd dat alles in het diepvriessnackschap erg op elkaar lijkt qua kleur en smaak. Je ziet niet heel veel vernieuwing. Ik wou ook graag een vegetarisch en gezond product maken. Ik heb gekeken naar wat al op de markt is en wat ik zou kunnen toevoegen. Er zijn al veel vegetarische snacks in het diepvriesschap, maar dat zijn allemaal vervangers. Mensen die vlees willen eten, eten snacks zoals bitterballen met vlees. Vegetariërs nemen de vegetarische variant. Better Bites zijn voor beide groepen, het is een andere smaakbeleving. In de horeca zie je wel dat er veel meer geëxperimenteerd wordt met vormen en smaken, maar in de supermarkt zie je dat nog niet."

Minder ongezond of gezond?
Is deze snack nou minder ongezond of echt gezond? "De snack is niet voorgefrituurd. Ik heb hem vergeleken met oven- en airfryersnacks van Mora en het aantal kilocalorieën en verzadigd vet ligt veel lager. Ook is het een dagkeuze en geen weekkeuze volgens het Voedingscentrum. In dit schap is het qua gezondheid heel goed."

Aardig wat oud-studenten van de HAS hebben hun product op de markt gebracht, zoals Boon, de vleesvervangers van bonen. Van der Vleuten denkt dat er wel markt zou zijn voor haar product. "Ik zou dit wel graag op de markt gaan brengen, maar ik heb nog geen contacten."

'Aversie tegen peulvruchten'
Medestudent Isabelle van de Grint was eigenlijk aan het twijfelen of ze wel door moest gaan met het ontwikkelen van haar concept Wow Meals, waarbij je in drie stappen zelf leert koken met peulvruchten (zoals linzen kikkererwten en kidneybonen). "Ik had zo'n aversie tegen peulvruchten en je moest er wel 20 weken mee aan de slag. Ik merkte dat ik daar niet alleen in was; in mijn studentenhuis eet nooit iemand peulvruchten en uit consumentenonderzoek bleek dat veel consumenten niet eens langs het peulvruchtenschap lopen. Ik had dus hetzelfde probleem. Daarom heb ik ze verborgen in een kant-en-klaar maaltijd."

Bij Wow Meals zijn de kant-en-klaar maaltijden waarin peulvruchten zitten 'verstopt' de eerste stap naar het zelf klaarmaken van peulvruchten.

Van verstopt in een kant-en-klaar maaltijd naar zelf peulvruchten klaarmaken, hoe moet Wow Meals dat bereiken? "Het concept is een drie stappenplan: eten, bereiden en combineren. Met de maaltijd heb je weekportie van 135 gram binnen, maar het is veel belangrijker dat je het zelf leert koken. Op de verpakking staat informatie. Aan de binnenkant van de verpakking staat een recept en via Instagram kun je via een hashtag inspiratie opdoen. De smaak en ingrediëntencombinatie zijn zodanig verrassend, dat je denkt: 'Dit past goed in mijn eetstijl. Daarmee is de kans ook groter dat je het gaat bereiden."

"Je hebt niet binnen een maand de Wow Meal-cirkel doorlopen", heeft van de Grint ervaren. "Als ik naar mezelf kijk ben ik nu nog steeds aan het onderzoeken wat ik met peulvruchten kan doen. Ik denk achteraf ook weleens: ik had hier ook wel peulvruchten in kunnen doen."

Van de Grint denkt dat er wel een markt voor Wow Meals is, maar zelf heeft ze de droom om na haar afstuderen 'aan de slag te gaan voor leuk bedrijf dat verandering aanjaagt'. Ze heeft wel nog een goed idee voor een fabrikant: "Peulvruchten uit het diepvriesschap, net als doosjes fruit. Ik zou zo graag willen dat dat op de markt komt. Dan kun je in een kleiner huishouden veel makkelijker peulvruchten gebruiken en combineren." 

17e prijsuitreiking
De prijs is gisteren (donderdag 10 juni) voor de 17e keer uitgereikt. Het Voedingscentrum houdt deze jaarlijkse wedstrijd om food-studenten te stimuleren na te denken over gezonde en duurzame voeding.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden