Het 'Hub for Insect Knowledge', afgekort HIK, moet hét verzamelpunt in Nederland worden voor kennis en vragen van en voor de partijen die actief zijn in de insectensector, zowel voor feed, food als non-food. Halverwege juli werd het startsein voor de uitvoering van het programmaplan gegeven. In dat plan zijn de doelen voor de komende jaren verwerkt, waaronder het professionaliseren van de insectenketen. Kwartiermaker Wicha Benus vertelt er meer over.
De stuurgroep van het zogenaamde 'Hub for Insect Knowledge' gaf half juli het startsein voor de uitvoering van het programmaplan. Het doel? De insectensector sneller laten groeien door kennis samen te brengen en te ontwikkelen. "De insectensector is een jonge, maar kansrijke sector die zich langzaam ontwikkelt. De huidige sector is versnipperd en verspreid. Om deze sneller te kunnen ontwikkelen is meer samenhang tussen de diverse partijen nodig."
Hoe is het 'Hub for Insect Knowledge' ontstaan?
"In regio Foodvalley werd de interesse gewekt voor insectenkweek, om zo de (toekomstige) marktkansen te verzilveren. Het kweken van insecten kan een positieve bijdrage leveren aan de economische ontwikkeling van het buitengebied en de verduurzaming van de veehouderij/circulaire landbouw. Aangezien de sector nog jong is, gebeurde er al wel wat aan ontwikkeling en innovatie, maar versnipperd. Toen is het idee ontstaan om daar wat meer coördinatie op te voeren en gezamenlijk op te trekken. Regio Foodvalley heeft het initiatief genomen om samen met partijen die al een tijd bezig zijn in de sector te bekijken hoe dat het beste vorm gegeven kon worden en van daaruit is het 'Hub for Insect Knowledge' (HIK) als netwerkorganisatie ontstaan."
Wat is precies het doel?
"Het HIK heeft als doel samen met 'triple helix'-partijen de insectensector verder te ontwikkelen en professionaliseren. Het Hub for Insect Knowledge is dan ook hét verzamelpunt in Nederland voor kennis én vragen en hét knooppunt voor startups, kleine- en middelgrote (agrarische) bedrijven en grote, industriële bedrijven die actief zijn in de keten. Dit in samenspel en afstemming met nationale en internationale (branche)organisaties en de gelieerde partijen. We maken het verschil door partijen te verbinden en in beweging te brengen. Door sectorale belangen voorop te stellen en tussen en naast partijen te werken, ontstaat een krachtige combinatie van partijen die zich richten op groei en innovatie."
Wordt kennis over insecten voor humane consumptie steeds belangrijker nu het in de Europese Unie sneller toegestaan wordt, zoals onlangs de meelworm?
"Zowel voor humane consumptie als voor diervoering wordt het steeds belangrijker om kennis te ontwikkelen, omdat ook voor diervoeding de wetgeving eind van dit jaar aangepast wordt. Daardoor mag insectenmeel voor pluimvee en varkens verwerkt worden in het voer. Om daadwerkelijk van de circulaire potentie van insecten in food en feed te profiteren en constante kwaliteit te kunnen leveren, is nog veel kennis nodig en is het ook van belang om deze kennis te ontwikkelen en te delen."
Wat zijn de rollen van de betrokken partners?
"Er zijn op verschillende niveaus partners betrokken bij de ontwikkeling. De betrokkenen waar het initiatief uit voortgekomen is, vormen de stuurgroep. Daarin worden besluiten genomen over de uitvoering van de programma's die onder het HIK vallen. Stuurgroepleden hebben zelf ook een belangrijke rol in de uitvoering. In de uitvoering van het programma, kunnen uiteraard ook anderen een rol hebben, omdat ze een goede bijdrage kunnen leveren aan dat onderdeel. Daarnaast is er nog een raad van advies die bestaat uit personen van bijvoorbeeld koepelorganisaties die van meer afstand kijken naar de ontwikkelingen in de sector en welke rol het HIK zou kunnen hebben. Zij adviseren over of de goede lijnen op de goede manier uitgezet worden."
Wanneer kunnen er onderzoeksresultaten worden verwacht?
"Vanuit de programmalijn 'stimulering onderzoek' zijn inmiddels een aantal onderzoeksvragen gedefinieerd en opgestart. Deze onderzoeken hebben betrekking op thema's als voederconversie, emissie, vertering bij pluimvee en varkens en diergezondheid. De eerste onderzoeken zijn in de afrondende fase en worden binnenkort gepubliceerd. Andere onderzoeken zitten nog in de opstartfase. De eerste resultaten hiervan worden begin 2022 verwacht."