De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert de zoutinname niet boven de vijf gram per persoon, per dag uit te laten komen. In Nederland hanteert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu een grens van zes gram per persoon, per dag. Dat niveau halen we echter bij lange na niet. Recent werd bekend dat de zoutinname in ons land uitkomt op 8,7 gram per dag. Kortom: de voedingsindustrie moet aan de bak om minder zout in voedingsmiddelen te verwerken. De 'Minder Zout, Meer Smaak'-challenge op Gastvrij Rotterdam moet daarvoor inspiratie bieden.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de voedingsmiddelenindustrie spraken in 2014 af dat er minder zout gebruikt moet worden bij de productie van voedingsmiddelen. Recent, zes jaar na dato dus, werd bekend dat die afspraak slechts beperkt effect heeft gehad. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) concludeerde dat er kleine stappen in de goede richting zijn gezet, maar dat over het algemeen nog steeds te veel zout wordt geconsumeerd. Nederlandse consumenten krijgen dagelijks 8,7 gram zout binnen. Dat is een afname van 0,5 gram in zes jaar tijd, maar nog altijd ver boven de wens van zes gram.
Nederlandse consumenten staan overigens wel open voor het verlagen van de zoutconsumptie. "Het feit dat zout aantoonbare gevolgen heeft voor de gezondheid (een te hoge bloeddruk) is daarvoor de stimulans", meldt het RIVM Dat meldt ook de Nierstichting, een van de partijen die volop campagne voert om consumenten bewust te maken van hun zoutinname. Van het zout dat consumenten binnenkrijgen, wordt 20% zelf toegevoegd tijdens het koken. Het RIVM vult aan: "Trekken we die 20% volledig af van de huidige 8,7 gram, dan blijft er 6,96 gram over. Dat is nog altijd hoger dan de norm van 6 gram. Het betekent dat de voedingsindustrie ook nog werk te verzetten heeft. Een verlaging van minimaal 15% is nodig. Zeker aangezien het niet realistisch is dat die 20% eigen gebruik helemaal verdwijnt."
In heel Europa moet de zoutinname omlaag
Niet alleen in Nederland ligt de zoutinname te hoog, in heel de Europese Unie is dat het geval. Dagelijks consumeren Europese consumenten tussen de acht en twaalf gram zout per dag. Dat is ver boven het gewenste niveau van vijf gram van de Wereldgezondheidsorganisatie. Die organisatie heeft daarom bepaald dat de zoutinname tegen 2025 met 30% moet zijn afgenomen. Vanuit de Europese Unie worden voedingsmiddelenfabrikanten daarom steeds vaker aangemoedigd om het gehalte tijdens de productie al te verlagen. Voor een grote producent als Kellogg's betekent het dat alle recepten onder de loep genomen moeten worden.
Het is een van de redenen waarom – zo denken analisten – voedingsmiddelenbedrijven niet al te happig zijn op het verlagen van het zoutgehalte. En dus zijn er ook landen in de Europese Unie die verplichtingen hebben ingesteld, vooral in het broodsegment. Hongarije voerde tien jaar terug bijvoorbeeld een belasting in voor producten met té veel suiker en zout. Ook in Nederland wordt met regelmaat gesproken over een zogenaamde 'suikertaks', maar vanuit de maatschappij kan maar weinig sympathie geworven worden voor die strategie. Vrijwillige initiatieven doen het beter, bijvoorbeeld met betrekking tot etikettering. De Nutri-Score is daar een goed voorbeeld van.
'Minder Zout, Meer Smaak'-challenge
Maar er zijn meer manieren om de zoutinname te verlagen, denken ze bij de Nierstichting. Inspireren is daar een van. "Een gezonde voedingsomgeving is van belang om minder zout te eten. Daarom pleiten we ervoor dat gezonde voeding in een nieuw regeerakkoord prioriteit wordt. Iedereen, en met name de jeugd, moet makkelijker gezond kunnen eten", stelt de organisatie. Op Gastvrij Rotterdam organiseerde de stichting daarom de 'Minder Zout, Meer Smaak'-challenge. Het moet een inspiratiesessie zijn voor consumenten én partijen in de voedingsmiddelenindustrie. "Wij willen een toekomst waarin iedereen zoutbewust kan én wil eten. Zowel thuis als buitenshuis."
In de challenge gingen vijf duo's aan de slag met het maken van zoutarme gerechten: Thijs Stek & Julius Tromp (Sterklas NL), Jesler Touwslager & Nabee Oving (ROC Friese Poort), Stein Pilon & Jason Smit (CSA Twente), Emma Klaver & Olivia Sohier (Sterklas NL) enCharley van Norel & Joey Roozeboom (ROC Almelo). "Zij moeten duidelijk maken dat het gebruik van zout heel makkelijk zelf te beperken is. Uiteindelijk draaien je gerechten om smaak en die kun je heel goed creëren zonder of met duidelijk minder zout", vertelt Edwin Loos, hoofdredacteur van Culinaire saisonnier.
Hoewel het verlagen van de zoutinname een uitdaging doel is én blijft, zal de druk op de industrie – om recepten en producten te herformuleren – blijven toenemen. De consument wil gezonder, én is bereid daar meer voor te betalen. Maar inspiratie bieden om consumenten zelf minder zout te laten toevoegen, is een goed begin.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.