chanonnat srisura / Shutterstock.com

Nieuws Heineken

Werknemers van Heineken leggen het werk neer

13 Januari 2022 - Kimberly Bakker

Werknemers van verschillende brouwerijen van Heineken leggen vanaf vrijdag het werk neer. Zij zijn het niet eens met het cao-voorstel dat de multinational heeft gedaan. "Het aanbod ligt ver beneden het inflatieniveau. Verder ontbreekt een goede regeling om eerder te kunnen stoppen met werken en mist een betere reiskostenvergoeding", geeft Niels Suijker, bestuurder van FNV Voedingsindustrie, aan.

Heineken is een van de internationale concerns die stevig getroffen wordt door de coronacrisis; vooral in Azië liep de brouwerij afgelopen jaar flink wat omzet mis. Ook de stijgende grondstofprijzen hebben zijn weerslag op het concern. Het zijn redenen waarom wereldwijd 8.000 banen verdwijnen, waarvan 300 in Nederland. Daarnaast zorgt het ervoor dat Heineken geen grote loonsverhogingen kan doorvoeren. Medewerkers in Nederland zien hun salaris – als het aan de brouwer ligt – met 3,5% stijgen, onderverdeeld in 1,5% dit jaar en 2% volgend jaar. Dat is fors lager dan de prijsstijging voor het door hen gebrouwen pils (7,5%).

Vakbondsorganisatie FNV stelt dat het aanbod van multinational Heineken ook nog eens fors onder het inflatieniveau ligt. Het twee jaar lang 'bevriezen' van de loonschalen zorgt volgens de bond daarnaast voor verdere ongelijkheid onder werknemers. "Sommige werknemers kunnen niet doorgroeien. Verder ontbreekt ook een goede regeling om eerder te kunnen stoppen met werken, mist een betere reiskostenvergoeding en zijn er onvoldoende vaste banen voor uitzendkrachten", aldus de vakbond op de eigen website.

Staking ingepland
Werknemers hadden daarom maar één boodschap op het aanbod: "Kom snel met een beter bod voor een nieuwe cao, anders gaan wij staken." Dat ultimatum verliep op dinsdag 12 januari. "Het is jammer dat er geen nieuw aanbod is gekomen", stelt Niels Suijker, bestuurder van FNV Voedingsindustrie. "De mensen zijn er klaar mee. Ze hebben het bedrijf de kans gegeven om met betere voorstellen te komen. Nu moeten we helaas grijpen naar ons zwaarste actiemiddel: stakingen." Woensdag 12 januari werd daar de eerste zet voor gegeven, met bijeenkomsten voor de stakers.

De werknemers van de brouwerijen van Heineken in Den Bosch en Zoeterwoude en de werknemers van frisdrankfabriek Vrumona in Bunnik leggen vanaf vrijdag 14 januari om 07.00 uur het werk écht neer. Ook de leden van vakbondsorganisatie CNV wijzen het aanbod van Heineken af, al is nog niet duidelijk of zijn meedoen aan de staking. De laatste keer dat gestaakt werd bij Heineken is meer dan 25 jaar terug. Dat was toen het gevolg van een stevig reorganisatieprogramma. Dat uiteindelijk zelf leidde tot tekorten in het winkelschap. Dat laatste wordt dit keer niet verwacht, blijkt uit een rondgang van De Telegraaf.

Beurskoers blijft overeind
De beurskoers van Heineken lijdt niet onder het cao-debacle in Nederland. Donderdagochtend 13 januari staat de koers op €101,35 per aandeel. Dat is een stijging van 12,5% in vergelijking tot een maand geleden. Ten opzichte van vijf dagen terug is een plus van 1,1% zichtbaar; vrijdag 7 januari stond het aandeel van Heineken op €100,25 per aandeel. Wellicht dat een daadwerkelijke staking – en als gevolg daarvan tekorten in het schap – de beurskoers wel in beweging kunnen brengen. Dat is echter koffiedik kijken.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden