Gemoute brouwgranen zijn noodzakelijk voor het brouwen van bier. Een restproduct dat daaruit voortkomt, is bierbostel. Dat co-product wordt grotendeels aan de veehouderij verkocht als voer voor de koeien. Maar er zijn meer toepassingen. Daarvoor slaat familiebrouwerij Bavaria de handen ineen met de Brabantse worstenbroodbakker Houben Worstenbrood. Samen zetten ze een nieuw product in de markt: Bavaria worstenbrood, waarin bierbostel wordt hergebruikt.
Michel de Kruijff, external communications advisor bij Swinkels Family Brewers: "Als Brabantse familiebrouwer omarmen we alles waar het hart van een Brabander sneller van klopt. Dat is carnaval, maar ook worstenbrood. We hadden al een tijd een droom om een samenwerking aan te gaan met een Brabantse worstenbroodbakker. We waren nieuwsgierig of we samen een lekker worstenbrood konden maken met een co-product uit onze brouwerij. Dat is nu gelukt. En, het is ook nog eens een duurzaam worstenbroodje geworden."
'Blijvende waarde toevoegen'
De belangrijkste drijfveer van Swinkels Family Brewers is daarbij om het bedrijf 'nóg mooier door te geven aan de volgende generatie'. De Kruijff vult aan: "We zijn daarom continu op zoek naar slimme en duurzame initiatieven die een blijvende waarde toevoegen. Zowel voor de consument als voor onze relaties en voor de wereld om ons heen. Het hergebruiken van bierbostel is daar voor ons een perfect voorbeeld van." Tegelijkertijd is bierbostel een mooie smaakversterker, aldus Bart Houben van Houben Worstenbrood. "Bierbostel toevoegen aan het deegrecept versterkt de broodsmaak. Ook is het vlees een tikkeltje pikanter dan in een traditioneel worstenbrood. Het resultaat mag er zijn, al zeg ik het zelf."
Doordat er bierbostel uit de brouwerij van Bavaria wordt hergebruikt, kan het product ook duurzaam worden genoemd. En over duurzaam gesproken; de twee bedrijven willen daarin nog nét even wat extra's doen. Bij de aanschaf van één 'sixpack' Bavaria worstenbrood wordt namelijk een donatie gedaan aan de Voedselbank: een worstenbroodje. Rob Baken, voorzitter van de Voedselbank in Eindhoven: "De voedselbank kan niet bestaan zonder donaties. We zijn enorm dankbaar dat deze twee bedrijven aan ons denken om de gezinnen die bij ons komen te voorzien van een bijzonder worstenbrood."
Invloed van coronacrisis
De Nederlandse bierindustrie heeft zware jaren achter de rug, als gevolg van de coronacrisis. De bierproductie is flink gedaald (-8,2%) en ook de afzet is nog niet hersteld naar het niveau van vóór de coronapandemie (-10,3%). Dit bleek onlangs uit cijfers van Nederlandse Brouwers. Toch is dat volgens De Kruijff niet de reden voor dit innovatieve concept. "Innovatieve ideeën bedenken, zit in het DNA van ons bedrijf. Daar hebben we geen coronacrisis als aanjager voor nodig. We zijn een organisatie die met een gezonde dosis creativiteit en lef durft te ondernemen. Het Bavaria worstenbroodproject is hier een perfect voorbeeld van."
Daarbij geeft De Kruijff aan dat slechts een klein gedeelte van het totale bierbostelvolume besteed wordt aan het Bavaria worstenbrood. De huidige hoeveelheid bierbiostelmeel heeft een houderbaarheidsdatum tot eind 2022. "Met deze hoeveelheid kan Houben heel veel worstenbroden bakken. We verwachten daarom dat het project dit jaar voorradig is. Als we zien dat de behoefte dusdanig groot is, dan gaan we kijken of een structurele samenwerking mogelijk is. Maar, laten we het eerst maar eens proeven met z'n allen."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.