De voedingsprijzen zijn wereldwijd gestegen in januari. Dat blijkt uit de FAO Food Price Index. Die kwam in januari uit op gemiddeld 135,7 punten; 1,1% hoger dan in december. De noteringen voor alle oliën stegen in januari, wat onder andere veroorzaakt werd door de prijsstijgingen bij ruwe olie. Ook de prijs van rundvlees is naar recordhoogte gestegen. FAO heeft haar prognoses voor de rijst- en tarweproductie voor dit jaar naar boven bijgesteld.
De palmolieprijzen rezen de pan uit door bezorgdheid over een mogelijke vermindering van de exportbeschikbaarheid uit Indonesië. De sojaolieprijzen werden juist omhoog geduwd door grote importaankopen uit India.
Boubaker Ben-Belhassen, directeur van de divisie Markten en Handel van de FAO over de hoge prijzen van oliën: "Verminderde exportbeschikbaarheid bovenop andere beperkingen aan de aanbodzijde, met name tekorten aan arbeidskrachten en ongunstig weer, duwde de prijzen van plantaardige olie grotendeels naar een recordhoogte. Er is bezorgdheid dat de gevolgen van deze beperkingen niet snel zullen afnemen."
Krappe zuivelmarkt
De FAO Dairy Price Index steeg met 2,4%. De snelste stijgingen werden geregistreerd voor magere melkpoeder en boter. Verminderde exportbeschikbaarheid uit West-Europa en lage verwachtingen voor de melkproductie in Oceanië droegen bij aan een krappe wereldwijde zuivelmarkt. Ook kampt de zuivelsector met vertragingen in de logistiek en arbeidstekorten door Covid-19.
De FAO Cereal Price Index steeg in januari licht, met 0,1%, ten opzichte van december. De exportprijzen van maïs stegen in de loop van de maand met 3,8%, door zorgen over aanhoudende droogte in Zuid-Amerika. De wereldtarweprijzen daalden met 3,1% als gevolg van grote oogsten in Australië en Argentinië. Lagere oogsten en gestage aankopen door Aziatische kopers leidden tot een maandelijkse stijging van de internationale rijstprijzen met 3,1%.
Nieuwe piek voor rundvlees
De FAO-vleesprijsindex steeg ook licht in januari. De wereldprijzen voor rundvlees bereikten een nieuwe piek omdat de wereldwijde importvraag groter was dan de exportvoorraden. De noteringen voor varkensvlees stegen licht, mede door stijgende inputkosten die het wereldwijde aanbod dempten.
De FAO Sugar Price Index was de enige subindex die in januari een daling liet zien van 3,1%. Dit werd veroorzaakt door de gunstige productievooruitzichten in India en Thailand en de lagere ethanolprijzen in Brazilië.
Prognose rijst- en tarweproductie omhoog
De FAO heeft zijn prognose voor de wereldgraanproductie in 2021 bijgewerkt. Die staat nu op 2.793 miljoen ton, wat een stijging van 0,8 % is ten opzichte van het voorgaande jaar. De wereldwijde tarweproductie in 2021 is vergelijkbaar met 2020. De rijstproductie gaat naar verwachting met 0,7% omhoog. Voor 2022 wordt verwacht dat de wereldwijde tarweaanplant toeneemt. Dit wordt ondersteund door gunstige weersomstandigheden op het noordelijk halfrond, De vooruitzichten voor maïs zijn robuust, met hoge prijzen die wijzen op recordaanplantingen in Argentinië en Brazilië.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.