De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie heeft nog geen geluiden gehoord dat de hoge energieprijzen in Nederland leiden tot een lagere productie van voedingsmiddelen. Bij onze zuiderburen lijkt dat wel het geval te zijn. Wel is de voedingsmiddelenorganisatie van mening dat er snel gekeken moet worden naar mogelijkheden voor compensatie van de gestegen energienota.
Eén op de drie Belgische voedingsmiddelenproducenten meldt de productie te willen verlagen, omdat zij hogere kosten niet kunnen doorberekenen aan klanten. Dat meldt Nieuws.nl op basis van de Belgische krant L'Echo. Bijna 30% van de zeshonderd leden van brancheorganisatie Fevia denkt hier serieus over na of heeft de productie zelfs al verlaagd. Daarbij lijken vooral leveranciers van supermarkten in de problemen te komen vanwege de hoge grondstofkosten.
In Nederland speelt dit (nog) niet, meldt de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) bij eerstgenoemde. De organisatie erkent wel dat fabrikanten te maken hebben forse kostenstijgingen, al is dat inmiddels algemeen bekend. Door de oorlog in Oekraïne is de gasprijs bijvoorbeeld met 90% gestegen. Ook grondstoffen als tarwe en zonnebloemen zijn in rap tempo duurder geworden. Daar komen de gestegen verpakkingskosten nog eens bij.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.