Lipskiy / Shutterstock.com

Nieuws Voedselprijzen

Voedselprijsindex maakt wederom grote sprong

12 April 2022 - Kimberly Bakker

De voedselprijsindex van de Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties is in maart uitgekomen op 159,3 punten. Dat is een gigantische sprong, van 17,9 punten, vergeleken met de index van februari. De index voor voedselprijzen staat inmiddels op het hoogste niveau sinds de oprichting in 1990. De prijsstijgingen in plantaardige oliën, granen en vlees spelen de grootste rol in de grote stap omhoog.

De prijsindex voor granen bedroeg afgelopen maand 170,1 punten. Dat is een plus van 24,9 punten in vergelijking tot februari én het hoogste niveau ooit. De stijging van de granenindex is niet verrassend. "Het is een weerspiegeling van de stijging van de wereldmarktprijzen naar aanleiding van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Het verwachte exportverlies vanuit het Zwarte Zee-gebied verergert de al bestaande krappe wereldwijde beschikbaarheid van tarwe", staat in het rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie. Ook de (droge) gewasomstandigheden in de Verenigde Staten werkten vorige maand prijsopdrijvend.

De FAO-prijsindex voor plantaardige oliën speelde eveneens een grote rol in maart, met een waarde van 248,6 punten. Dat is 46,9 punten hoger dan over de maand februari en eveneens een nieuw record. Hogere prijzen voor zonnebloemolie, sojaolie, palmolie en koolzaadolie liggen hieraan ten grondslag. Ook de prijsstijging van zonnebloemolie hangt samen met de oorlog in Oekraïne en de zorgen omtrent beschikbaarheid die dat met zich meebrengt. "De overige drie plantaardige oliesoorten stijgen in prijs, omdat ze al geschikte vervanger worden gezien", aldus de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties.

Zuivel en vlees eveneens duurder
Ook zuivel en vlees werden afgelopen maand duurder, al was dat in minder mate dan bovengenoemde productcategorieën. De zuivelprijsindex steeg met 3,7 punten naar 145,2 punten. Het is de zevende maand dat deze FAO-prijsindex stijgt. "Een lagere melkproductie in het westen van Europa zorgt voor verkrapping op de zuivelmarkt en dat houdt de prijzen op een hoog niveau", zo schetst de organisatie op de eigen website. Vooral boter en melkpoeders zijn afgelopen maand in prijs gestegen door een grote vraag vanuit Aziatische markten en een solide vraag in West-Europa.

De FAO Meat Price Index kwam in maart uit op 120 punten, een plus van 5,5 punten vergeleken met één maand eerder. Dit is eveneens een recordniveau. De varkensvleesprijzen vertoonden afgelopen maand zelfs de sterkste stijging sinds 1995, ondersteund door tekorten in het aanbod van slachtvarkens in West-Europa en een sterke stijging van in de interne vraag. "Dat laatste heeft alles te maken met het naderen van Pasen", stelt de Voedsel- en Landbouworganisatie. Ook de internationale prijzen voor pluimveevlees zijn gestegen, deels door verminderde aanvoer als gevolg van vogelgriep.

Suikermarkt is relatief kalm
In het licht van het bovenstaande is de suikermarkt relatief kalm te noemen, terwijl ook daar een prijsstijging zichtbaar is. In de maand maart kwam de suikerprijsindex van de Food and Agriculture Orgasnization uit op 117,9 punten, een plus van 7,4 punten in vergelijking tot de maand februari. "Daarmee is meteen het grootste deel van de daling van de afgelopen drie maanden ongedaan gemaakt. Dit niveau ligt daarnaast 20% hoger dan in dezelfde maand vorig jaar", meldt de organisatie in een update. De hoge prijen voor ruwe Brent-olie liggen ten grondslag aan de stijging van de suikerprijsindex.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden