Groentefabrikant HAK in Giessen wil de consument meer producten van dichtbij laten eten, zonder daarbij terug te vallen op een verschraald aanbod. HAK zet daarom in op de campagne 'liefde voor lokaal' en laat met een veldvinder zien waar veel teelten plaatsvinden.
HAK stelt dat 85% van haar groenten en peulvruchten geteeld worden binnen een straal van 125 kilometer van de fabriek in Giessen in Noord-Brabant. Het grootste deel van deze gewassen is daarbij afkomstig uit Nederland, en kleiner deel wordt betrokken van telers in België en Duitsland. Alle teelten binnen de genoemde afstand van de fabriek worden geteeld volgens de eisen van On the way to PlanetProof.
Exotische teelten naar Nederland
15% van de groenten kunnen nog niet lokaal worden geteeld. Daarbij gaat het meestal om exotische peulvruchten, zoals kikkererwten, spliterwten en linzen. Hak werkt er wel aan om ook deze gewassen in Nederland te kunnen telen, maar nog niet alle proeven hebben het gewenste resultaat opgeleverd. Kidneybonen, veel gebruikt in Mexicaanse groenten, worden ondertussen wel op grotere schaal geteeld, in Zeeuws-Vlaanderen. In 2020 kwam al 25% van de gebruikte kidneybonen uit Nederland. Dit percentage wordt steeds verder opgeschaald. Dit jaar worden proeven gedaan met onder meer zwarte bonen, pintobonen en edamame (sojabonen).
Op de Veldvinder van HAK kunnen consumenten zien waar de verschillende groentesoorten worden geteeld.
HAK stelt niet de ambitie te hebben om het menu van de consument te veranderen, maar dat het bedrijf - waar mogelijk - wel exotische teelten naar ons land wil halen. Dit scheelt veel 'voedselkilometers'. Uit een oud onderzoek van Wageningen UR komt naar voren dat een gemiddelde maaltijd in Nederland tussen de 2.500 en 4.000 kilometer reist om op het bord van de consument te kunnen komen.
HAK-kilometers onbekend
Inmiddels is dat bijna zeker nog meer geworden, omdat consumenten nog meer exotische groenten en fruit eten. HAK wil helpen om dit te veranderen. Het bedrijf kan niet direct zeggen hoeveel kilometer een gemiddeld HAK-menu aflegt, maar stelt dat de Veldwijzer aangeeft dat HAK-eten veel minder ver reist en dus beter is voor het milieu.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.