De Wereldbank verwacht dat de prijzen voor agrarische grondstoffen en voedingsmiddelen dit jaar 18% hoger liggen dan vorig jaar. De zogeheten prijsindex van de Wereldbank komt dit jaar uit op 127,9 punten, tegenover 108,7 punten in 2021. Nog één jaar eerder lag de index met 87,5 punten zelfs onder het gemiddelde. De Wereldbank verwacht dat dit jaar de piek wordt bereikt, maar dat betekent niet dat voedsel daarna direct weer goedkoop is.
De Wereldbank verwacht namelijk dat de voedselprijzen ook de komende twee jaar hoog blijven. Voor komend jaar rekent de organisatie met een prijsindex van 118 punten. Eén jaar later gaat het om een score van 117,8 punten. De oorlog in Oekraïne ligt ten grondslag aan de hoge voedselprijzen. "Dit heeft gezorgd voor grote verstoringen van de bevoorrading en historisch hogere prijzen voor een aantal goederen", zo staat in een recent gepubliceerd rapport.
Afnemers gaan dit jaar vooral meer betalen voor tarwe, energie, kunstmest en palmolie. De Wereldbank voorziet voor tarwe een prijsstijging 42,9%, voor palmolie een stijging van 45,9%, voor kunstmest een plus van 69,2% en voor energie een prijsstijging van 50,5%. Kijken we naar eindproducten, dan worden ook fors hogere prijzen verwacht door de Wereldbank. Pluimveevlees neemt bijvoorbeeld 41,6% toe in prijs.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.