Vleesgigant Smithfield Food is voornemens een grote slachterij in de staat Californië te sluiten. Volgens het bedrijf wegen de opbrengsten van het slachthuis in de staat niet op tegen het hoge kostenniveau.
Smithfield, onderdeel van het Chinese WH Group, noemt in een toelichting een aantal redenen voor het sluiten van de varkensslachterijlocatie dichtbij Los Angeles. Hoge belastingen, energiekosten en arbeidskosten zouden de oorzaak zijn voor de geplande sluiting begin 2023.
Energie en wetgeving
Volgens Smithfield liggen de energielasten op de productielocatie in Californië 3,5 keer hoger dan in slachthuizen elders in het land. Een woordvoerder noemde het extreem uitdagend om op de locatie in Californië efficiënt te produceren. Ook aanvullende dierenwelzijnsregelingen die bepaald zijn door de staat Californië spelen een rol mee in de beslissing om te vertrekken. In Californië gaan strengere regels rondom het huisvesten van zeugen gelden.
Analisten zien het sluiten van het slachthuis als een vrij logische stap. Het aantal varkensslachtingen in de Verenigde Staten is wat teruggelopen en het ziet er ook niet naar uit dat het aanbod slachtrijpe dieren weer snel zal groeien. Daardoor besluiten slachtondernemingen hun minst efficiënte locaties te beëindigen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.