FrieslandCampina

Nieuws Eiwittransitie

FrieslandCampina springt De Nieuwe Melkboer bij

1 Juli 2022 - Redactie Foodbusiness

De Nieuwe Melkboer en FrieslandCampina pakken samen de verdere ontwikkeling op van een lokale keten voor plantaardige zuivelalternatieven, zo hebben beide partijen bekend gemaakt. Deze alternatieven moeten ook een goed verdienmodel opleveren voor de boer.

De Nieuwe Melkboer is een initiatief van een FrieslandCampina-lid, de familie Grobben uit Enschede. De Nieuwe Melkboer levert de eerste soja-alternatieven voor melk en yoghurt van Nederlandse bodem, met behulp van Neder-soja. Door de samenwerking met FrieslandCampina kan gebruik worden gemaakt van de kennis en expertise van de Amersfoortse onderneming. Daarmee kan het Enschedese bedrijf verder groeien en door ontwikkelen.
Tom (foto) en Bart Grobben besloten na afronding van hun studie om de transitie in te zetten naar een plantaardige 'melkboerderij' om de onderneming breder te kunnen ontwikkelen en zo toekomstperspectief te creëren van hen beiden. De plantaardige boerderij bestaat naast het traditionele melkveebedrijf.

Lokale soja, later meer grondstoffen
Er worden plantaardige alternatieven gemaakt voor zuivel van lokaal geteelde eiwitgewassen, met extra aandacht voor mens, dier, milieu en klimaat. Voorlopig gebeurt dat nog enkel met behulp van lokaal geteelde soja. Daarvoor wordt samengewerkt met Agrifirm. In de voorbije jaren werd steeds 1 hectare soja geteeld. Dit jaar is het areaal uitgebreid naar 3 hectare en worden ook meer telers gezocht, vertelt Bart. Daarnaast wordt gekeken naar andere gewassen. "Haver doet het goed bij 'drinks' en in de koffie," weet hij. "Verder kijken we naar veldbonen."

Geen lokale zuivelalternatieven
De broers Grobben zien een groeiende vraag naar zowel plantaardige zuivelalternatieven als lokale producten. "Gek genoeg waren er nog geen lokale zuivelalternatieven verkrijgbaar. Wij vonden dat dat moest veranderen", aldus Bart en Tom. De Nieuwe Melkboer is sinds anderhalf jaar op de markt met een sojadrank en een plantaardig alternatief voor yoghurt. Het bedrijf heeft de ambitie om haar assortiment en de verkrijgbaarheid van de producten verder uit te breiden. "Nederland heeft een vooruitstrevende agrarische sector. Daarbij hoort ook een lokale keten voor plantaardige zuivelalternatieven."

Helpen richting afzet
Dat ze voor verdere groei uitkomen bij FrieslandCampina, is niet zo gek, stelt Bart. "We zijn al 2 jaar bezig met De Nieuwe Melkboer. In die tijd is de droom groter geworden en willen we de groei versnellen. Daarbij kennen we FrieslandCampina, omdat het familiebedrijf er lid van is. Zij kunnen en willen ons helpen richting de afzet. FrieslandCampina investeert ook een beetje, maar De Nieuwe Melkboer blijft verder wat hij is. We willen groeien, maar vooral in een regionale keten. FrieslandCampina helpt ons vooral om verder te komen."
Dustin Woodward, Managing Director FrieslandCampina Nederland. Ziet een kans in het samen optrekken. "We vinden het heel mooi dat De Nieuwe Melkboer voortkomt uit het melkveebedrijf van een van onze leden en ondersteunen Bart en Tom dan ook graag bij het realiseren van hun droom." Hoeveel geld FrieslandCampina investeert, wordt niet bekend gemaakt.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nieuws Ondernemen

FrieslandCampina schrapt 186 banen

Nieuws Ondernemen

FrieslandCampina toch weer in het rood in Nigeria

Achtergrond Grondstoffen

'Melk is gewoon te goedkoop geworden'

Analyse Ondernemen

FrieslandCampina paait leden in krimpende markt

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden