Lamb Weston Holdings verwacht dat in de eerste helft van het gebroken boekjaar de marges onder druk komen te staan. Dit heeft te maken met de aanzienlijke inflatie voor grondstoffen, transport en verpakkingen en hogere aardappelprijzen. Het herstel van de restaurantsector is volgens de producent van diepgevroren aardappelproducten echter bemoedigend. Het volume heeft ook aardig stand gehouden.
De restaurantsector blijkt veerkrachtig. Waar over de hele wereld tijdens de coronapiek de horeca was gesloten, stroomden de restaurants vol toen de deuren zich weer openden. Ondanks de inflatie lijken consumenten zich dit opnieuw verworven recht niet te willen laten afpakken.
In Nederland werd ondanks de inflatie - terwijl tegelijkertijd het volume in de detailhandel voor voeding kromp - in juni meer uitgegeven in restaurants (ook gecorrigeerd voor prijsveranderingen), volgens cijfers van het CBS. In de Verenigde Staten is het in sommige gevallen goedkoper geworden om buiten de deur te eten dan zelf boodschappen te doen en te koken. The New York Post citeert een voedingseconoom van de universiteit van Michigan, David Ortega, die zegt dat voedingsmiddelen in de supermarkt in Amerika in een jaar tijd 13,1% duurder zijn geworden, terwijl afhalen of uit eten gaan gemiddeld 'slechts' 7,6% duurder werd.
Volume groeit 3%
Waar bij andere bedrijven de omzet wel steeg, maar het volume daalde, was dit niet het geval bij Lamb Weston. Over het hele jaar nam het volume 3% toe door meer leveringen aan restaurants en foodservice kanalen in Noord-Amerika. Het afgelopen kwartaal van het gebroken boekjaar van Lamb Weston (dat liep tot juni) hield het volume redelijk stand, met een krimp van 1%. De krimp was vooral te wijten aan een lager exportvolume door beperkte beschikbaarheid van zeecontainers. Het totale volume in Noord-Amerika nam echter toe dankzij grote vraag van restaurantketens. Lamb Weston Holdings kon niet helemaal aan de vraag voldoen, vooral door tekorten aan arbeidskrachten en grondstoffen.
Meer omzet, minder winst
Het concern boekte het afgelopen boekjaar meer omzet, maar minder winst dan een jaar eerder. Over het hele fiscale jaar 2021/22 is een netto-omzet van $4,1 miljard behaald, 12% meer dan een jaar eerder. De Ebitda daalde met 3% naar $726 miljoen.
Het nettoresultaat in het laatste kwartaal van het afgelopen boekjaar was met $32 miljoen, $33,5 miljoen lager dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit kwam vooral doordat de onderneming $62,7 miljoen moest afboeken op de Russische activiteiten van de in Nederland gevestigde joint venture Lamb Weston/Meijer.
Lamb Weston verwacht over het hele boekjaar, dat loopt tot juni, een sterke omzetgroei en schat de omzet in op tussen de $4,7 en $4,8 miljard. Ook wordt er een hogere winstgevendheid verwacht, met een Ebitda van $840 tot $910 miljoen. Het concern mikt er namelijk op dat de brutomarges, achter de hogere prijzen in alle productcategorieën, in de tweede helft van het boekjaar weer normaliseren.
Vertrouwen in gezonde groei
De consumptie van aardappelproducten, en dan vooral frites, hangt nauw samen met restaurantbezoek. De CEO van Lamb Weston, Tom Werner, is dan ook positief over de toekomst. Hij zei tijdens de presentatie van de jaarcijfers dat de veerkracht van het Amerikaanse restaurantbezoek en de vraag naar frites, terwijl consumenten te kampen hebben met hoge inflatie, bemoedigend is. Ook heeft Lamb Weston volgens de CEO op de lange termijn vertrouwen in een gezonde wereldwijde groei voor diepvries aardappelproducten.