Het dagelijkse kopje koffie is voor veel mensen een stukje duurder geworden. Eurostat, het Europese statistiekbureau, meldt dat de prijs van een kopje koffie in de EU in augustus gemiddeld 16,9% hoger lag dan een jaar eerder. Dat jaar was de koffieprijs 0,5% hoger dan in 2020.
Wie zijn koffie graag drinkt met melk en/of suiker krijgt de prijsstijging van die producten er nog eens bovenop. Volle melk is gemiddeld 24,3% duurder geworden, de prijs van magere melk is met 22,2% gestegen en de prijs van suiker met 33,4%.
In Nederland bleef de inflatie relatief beperkt, waardoor de prijs van een kopje koffie ook niet zo hard steeg vergeleken met sommige andere Europese landen. De Nederlandse koffie werd 22,4% duurder. De suiker 12,9%, de magere melk 19,2% en de volle melk steeg 19,6%.
De rest van Europa
De prijs van deze producten steeg in alle EU-lidstaten met uitzondering van Malta, daar werd magere melk niet duurder. De prijzen stegen gemiddeld het sterkst in Estland en Litouwen. In beide landen werden koffie en magere melk duurder, de volle melk in Litouwen zelfs flink duurder (45,8%). De prijs van suiker in Estland spande de kroon, deze steeg met 81,2%.
De suikerprijs steeg het hardst in Polen, daar was het in augustus 109,2% duurder vergeleken met een jaar geleden. Estland volgt op de tweede plek. De koffieprijs steeg het hardst in Finland (43,6%), gevolgd door Litouwen (39,9%). De volle melk steeg het meest in prijs in Hongarije (51,7%) gevolgd door Litouwen (46,8%). In dat land steeg de prijs van magere melk met meest (50,2%), gevolgd door Kroatië (41,2% en Estland (38,9%)
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.