De Europese Unie wil ontbossing gaan aanpakken. Er komen nieuwe regels voor de import van producten die hebben bijgedragen aan ontbossing of verlaging van boskwaliteit. Het gaat dan om producten zoals vee, cacao, koffie, palmolie, soja, hout, rubber, houtskool en gedrukt papier.
Het Europees parlement heeft hier dinsdag een akkoord over bereikt. Bedrijven moeten binnenkort garanderen dat de producten die zij naar de EU verschepen niet van ontbost land komen. Verder geldt met terugwerkende kracht na 31 december 2020 de regel dat producten die hebben bijgedragen aan ontbossing of de verlaging van boskwaliteit verboden moeten zijn. De wet moet formeel nog worden aangenomen, maar het gaat om terugwerkende kracht om gebieden die na 31 december 2020 ontbost zijn of boskwaliteit hebben verloren
Producenten wordt gevraagd om dit te verifiëren en vast te leggen in een zorgvuldigheidsverklaring. Bedrijven die zo'n verklaring niet hebben krijgen geen toestemming om hun producten in Europa te verkopen. Ook moeten de bedrijven voortaan voldoen aan de relevante wetgeving in het productieland. Het gaat dan om het respecteren van mensenrechten in het algemeen en meer specifiek de rechten van de oorspronkelijke bewoners.
De nieuwe regelgeving moet Europese consumenten garanderen dat de producten die zij kopen niet bijdragen aan ontbossing en daarmee de bijdrage van de EU aan klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit verminderen.
Grondstoffen
Naast de eerder genoemde grondstoffen vee, cacao, koffie, palmolie, soja en hout gelden de regels ook voor producten die met deze grondstoffen worden gemaakt, zoals leer en chocolade. Ook staan rubber, houtskool, bedrukt papier en een aantal van palmolie afgeleide producten op de lijst.
De EU heeft de definitie van de verlaging van boskwaliteit uitgebreid. Zo valt het omzetten van oerbos naar plantagebos ook onder verlaging van kwaliteit. Binnen een jaar na de invoering van de maatregelen gaat de EU bekijken of de maatregelen moeten worden uitgebreid naar andere bosgebieden. Ook zal de Europese Commissie dan kijken of de reikwijdte van de maatregelen ook naar andere ecosystemen en grondstoffen moet worden uitgebreid.
Controle
De Europese autoriteiten krijgen toegang tot relevante informatie die door de bedrijven wordt aangeleverd zoals geolocaties en coördinaten. Ook kunnen zij controles uitvoeren. Zij kunnen bijvoorbeeld satellietbeelden en DNA-tests gebruiken om te zien waar producten vandaan komen.
De Europese Commissie gaat landen of delen daarvan indelen in verschillende risicocategorieën, met een laag, standaard of hoog risico label. Het label bepaalt hoe vaak een gebied in verhouding wordt gecontroleerd. Zo wordt bij producten uit een hoog risicogebied 9% van alle producten gecontroleerd, 3% voor standaard en 1% voor laag risico. Ook wordt bij de hoog risico landen standaard 9% van het totale volume afkomstig uit dat land gecontroleerd.
De boete wordt maximaal 4% van de totale jaarlijkse omzet van het bedrijf in de EU.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.