Shutterstock

Opinie Ceel Elemans

Waarom stijgt voedselprijs, terwijl inflatie daalt?

19 Februari 2023 - Ceel Elemans

Hoe komt het dat de voedselprijzen nog verder stijgen, terwijl de algemene inflatie al drie maanden op rij daalt? De inflatie in Nederland is nu voor het eerst na oktober 2021 lager dan de inflatie in de eurozone. De voedselprijzen zetten de stijgende trend echter nog voort blijkt uit recente cijfers van het CBS-cijfers.

In januari zijn de voedselprijzen verder opgelopen en de prijsstijging komt nu uit op 17,6% (zonder alcoholische dranken en tabak) ten opzichte van een jaar geleden.

Een deel van de stijging komt voort uit vertraagde doorwerkingen in de keten van energielasten en de hogere inkoopkosten. Producenten maken voor een langere termijn afspraken met supermarkten. Dus een daling van kosten werkt niet meteen door in de prijs op het schap.

Impact van stijging minumumloon
Wat je daarnaast ook ziet, is dat de loonstijgingen geleidelijk in de doorberekeningen worden meegenomen. Enerzijds de cao-stijgingen die in sommige sectoren al oplopen tot 7%. Bovendien ervaart de voedingssector meer dan gemiddeld de impact van de stijging van het minimumloon per januari van 10,15%. De positie die je inneemt in de keten speelt ook nog een rol. Hoe belangrijker je bent voor je afnemer, hoe sterker je staat in je prijsonderhandelingen. Anderzijds moet je ook kijken naar de positie van afnemers en of zij ook in staat zijn kostprijsstijgingen door te belasten. Per bedrijf, per categorie wisselt dat.

Door de hoge voedselprijzen zie je in sommige categorieën vraaguitval ontstaan. De consument let beter op zijn beurs. A-merken worden ingeruild voor huismerken, discounters krijgen meer bezoekers en sommige productcategorieën hebben het ook extra lastig zoals biologische producten. Maar bijvoorbeeld ook producten als vleesvervangers hebben het lastig, waarvan de afzet stagneert en de jarenlange groei waarschijnlijk tijdelijk stokt.

Of voedselprijzen gaan dalen, is de vraag
De vraag is of de kostenstijging nog verder door gaat zetten? Voor een deel wel, omdat hogere kostprijzen van het laatste kwartaal in 2022 nog uit moeten worden onderhandeld met afnemers. De piek in de voedingsprijsinflatie hebben we nu wel gehad, maar van de hoge voedsel-inflatieniveaus zijn we nog even niet af. Ik schat in dat we vanaf april wel een afvlakking gaan zien. Of dat gaat betekenen dat de voedselprijzen gaan dalen, is moeilijk te beoordelen. Dat gebeurt sowieso niet zo gauw, een stabilisering is aannemelijker. Nu zijn energieprijzen en grondstofprijzen relatief lager. Je weet niet hoe dat over een half jaar is. Daarnaast zijn er ook nog andere kostensoorten als logistiek en verpakkingen. En loonsverhogingen zijn natuurlijk structureel. Maar goed, supermarkten bewegen in een concurrentieel speelveld en dat is ook bepalend voor hun prijsstrategie. Daar kan de consument uiteindelijk van profiteren.

Ceel Elemans

Ceel Elemans is Sector Banker Food bij ING. Hij volgt de ontwikkelingen in de foodsector en duidt deze voor interne en externe netwerken, langs zowel digitale als fysieke kanalen.

Opinie Han de Jong

Inflatie eurozone voor het eerst in drie jaar onder doel

Opinie Ceel Elemans

Portemonnee belangrijker dan duurzaam voedsel

Achtergrond Edin Mujagić

Bank danst een rentedans met geregeld een pauze

Opinie Han de Jong

Huren, inflatie en de gevolgen voor de rente

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden