Shutterstock

Opinie Edin Mujagic

Meer banen dan werklozen het nieuwe normaal

18 Mei 2022 - Edin Mujagic

Toegangswegen naar Schiphol die worden afgesloten om te voorkomen dat nog meer mensen naar de luchthaven komen. Schiphol kampt met grote personeelstekorten. De Nederlandse Spoorwegen die de dienstregeling versoberen, omdat er onvoldoende personeel is. Een file in de spits, omdat wegens personeelstekort een belangrijke tunnel dicht moet.

Ergens vorig jaar meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat er meer vacatures waren dan werklozen. Dat was groot nieuws. In het programma Goedemorgen Nederland zei ik een dag later dat dat steeds vaker gaat voorkomen en uiteindelijk geen nieuws meer zal zijn maar de alledaagse werkelijkheid. Steeds meer berichten over arbeidstekorten in verschillende sectoren, geven aan dat iets waar 10 tot 15 jaar geleden over werd gesproken in termen dat 'het eraan zat te komen', inmiddels is gearriveerd. Ik heb het over de vergrijzing. Een van de kenmerken daarvan is dat de beroepsbevolking begint af te nemen en arbeid dus in toenemende mate schaars wordt.

Coronapandemie heeft alles versneld
Dat gaat de economie en de hele maatschappij behoorlijk veranderen. Nu al zijn tekenen te zien van een generatie werkenden die wéét dat hun werkgever hen harder nodig heeft dan zij hem. Dat betekent meer eisen, niet alleen qua loon maar ook qua verdeling werk, denk aan werktijden, werken vanuit huis waar dat kan, et cetera. Ja, de coronapandemie met zijn gedwongen uit huis werken, veranderde de arbeidsmarkt voorgoed. Is er nog een werkgever waar thuis kán worden gewerkt die volledig terugkeert naar vijf dagen per week op kantoor voor allen?  Dat was echter ook het geval geweest - ook zonder de pandemie - door de vergrijzing. De coronapandemie heeft een en ander behoorlijk versneld én laten zien dat bedrijven en de economie gewoon door blijven draaien ook als we vanuit huis werken.

Voor de economie betekent het bovenstaande dat de groei steeds meer moet komen uit de stijging van de productiviteit, omdat die andere bron - toename van de beroepsbevolking - een opdrogende bron is. De productiviteit neemt toe als we als land meer investeren in onderwijs en onderzoek en ondernemerschap meer ruimte krijgt. Het is daarom zeer belangrijk dat de overheid (om)scholing faciliteert.

Werkloosheid blijft zeer laag
Thans zijn er ruim 130 vacatures op elke 100 werkzoekenden, meldde het CBS eerder deze week. Dat is de nieuwe werkelijkheid. Niet dat de werkloosheid in de toekomst daardoor verdwijnt. Er is altijd sprake van een mismatch tussen vraag en aanbod, ofwel de werklozen hebben geen ervaring en kunde waar werkgevers om vragen. Maar de werkloosheid gaat zeer laag blijven.

Dat alles gezegd hebbende: er is ook wel iets wat gedaan kan worden in de tussentijd. Er zijn nog steeds veel mensen die niet als werkloos geregistreerd staan, maar dat in feite (deels) zijn. Denk aan mensen die geen baan hebben, eentje graag willen, maar niet meteen kunnen beginnen. Formeel zijn ze geen werklozen, maar feitelijk beschikbaar natuurlijk. Denk ook aan velen die een deeltijdbaan hebben, maar full time willen werken. Die groep is omvangrijk genoeg om het arbeidstekort in Nederland grotendeels op te lossen. Maar dan is het wel de zaak dat (meer) werken financieel lonend wordt en bijscholen toegankelijker, iets waar de overheid voor een belangrijk deel een rol in kan spelen. Maar niet te vergeten: dat is een oplossing voor het arbeidstekort op een wat kortere termijn. Op middellange termijn moeten alle ballen op het verhogen van de productiviteit. Dat moet economisch plan A zijn. Plan B is er niet.

Edin Mujagic

Edin Mujagić is econoom en beheerder bij Beleggingsfonds Hoofbosch. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ontwikkelingen in rente en inflatie. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Achtergrond Edin Mujagić

Bank danst een rentedans met geregeld een pauze

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden