Shutterstock

Opinie Han de Jong

Economie nog moeilijker voorspelbaar dan anders

Eergisteren 16:00 uur - Han de Jong

Er zijn van die momenten dat een econoom die de conjunctuur volgt zijn armen wanhopig in de lucht steekt, hopend op hulp van boven. Het circus rond de Amerikaanse invoerheffingen nam deze week weer wat onverwachte wendingen waardoor de onzekerheid voor bedrijven, gezinnen, beleggers maar ook zeker economen toenam. Eigenlijk is het nauwgezet rapporteren over recent gepubliceerde macrocijfers een redelijk zinloze bezigheid onder de huidige omstandigheden, maar lees gerust verder.

Recente Duitse cijfers geven een gemengd beeld. De productie in de industrie daalde in februari met 1,3% ten opzichte van januari en met zo'n 4,2% ten opzichte van een jaar eerder. Zo gaat de teloorgang van de Duitse industrie vrolijk verder. De index van de productie bereikte een hoogtepunt in november 2017. In februari dit jaar lag de index een schokkende 16,7% lager dan toen. In de vijf meest energie-intensieve sectoren lag de productie in februari zelfs ruim 22% lager dan in 2017.

Aan de positieve kant nam de waarde van de Duitse export in februari met 1,8% toe ten opzichte van januari. Hier speelt waarschijnlijk de toen nog slechts dreigende Amerikaanse importheffingen een rol want de waarde van de uitvoer naar de VS steeg met maar liefst 8,5%.

Bij ons gaat het dan toch iets beter. De industrie in ons land produceerde in februari 1,0% meer dan een jaar eerder. Het was de tweede opeenvolgende maand waarin een plus werd genoteerd na anderhalf jaar van minnen. In de loop van dit jaar zullen de productiecijfers wat betreft de groei ten opzichte van een jaar eerder een duwtje omhoog krijgen doordat de productie in de 'automotive' sector vorig jaar geleidelijk fors terugviel. Hier spelen derhalve basiseffecten. Overigens blijf ik bij het volgende plaatje mijn twijfels hebben. Ik zal er nog eens iets beter induiken.

Bron: Macrobond

De Nederlandse consument laat zich ook steeds meer zien. Ondanks een laag consumentenvertrouwen lag het volume van de consumptie van huishoudens in februari 2,1% hoger dan een jaar eerder. Dat was het beste cijfer in bijna twee jaar.

Bron: CBS

Amerikaanse mkb'ers verliezen vertrouwen
Volgens de index van het vertrouwen onder mkb'ers, zoals wordt samengesteld door de National Federation of Independent Business, is in maart verder gedaald. Deze NFIB-index veerde in november en december sterk op na de herverkiezing van Donald Trump. Maar kennelijk zijn mkb'ers niet zo gecharmeerd van het beleid van Trump. De index daalde van 110,7 in februari naar 97,4 in maart. Dat was de derde daling op rij en de grootste maandelijkse daling sinds juni 2022. Overigens ligt de vertrouwensindex nog wel een stukje boven het niveau van voor de verkiezingen.

Bron: Macrobond

Dat de Amerikaanse inflatie in maart is gedaald, is dan weer een meevaller. Het algemeen prijspeil daalde zelfs met 0,1% ten opzichte van februari, waardoor de jaar-op-jaar inflatie terugviel van 2,8% in februari naar 2,4%. Als voedsel en energie buiten beschouwing blijven dan stegen de prijzen licht: +0,1% maand-op-maand. Ten opzichte van een jaar geleden daalde de kerninflatie van 3,1% in februari naar 2,8% in maart.

De lager dan verwachte inflatiecijfers zijn goed nieuws voor president Trump en ook voor de Fed. Mocht de economie in een situatie terecht komen van stagnatie of krimp dan zijn renteverlagingen goed bruikbaar. Maar een hoge inflatie maakt het voor de Fed juist lastig tot renteverlagingen te besluiten.

Afsluitend
Ik houd het kort vandaag. De onzekerheid rond de handelsoorlog maakt de economie nog moeilijker voorspelbaar dan anders. Kijken naar recent gepubliceerde cijfers vind ik altijd interessant, maar het zegt minder over de directe toekomst dan onder normale omstandigheden.

We kunnen niet in het hoofd van Trump kijken en we weten niet waarom hij eerst met veel bombarie zeer hoge wederkerige importheffingen aankondigt om die vervolgens weer uit te stellen. Ik doe mijn best enige hoop te putten uit de gedachte dat mensen in zijn omgeving hem ervan hebben doordrongen dat de voorgenomen maatregelen onverstandig zijn.

Han de Jong

Han de Jong is voormalig hoofdeconoom bij ABN Amro en nu onder andere huiseconoom bij BNR Nieuwsradio. Zijn commentaren zijn ook te vinden op Crystalcleareconomics.nl
Reageer op deze opinie

Om te reageren op deze opinie moet u ingelogd zijn.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox

Opinie Han de Jong

D-day nadert: Trumps handelsbelemmeringen

Opinie Han de Jong

Financiële markten moeten Trump in toom houden

Analyse Granen & Grondstof

USDA 'bullish' voor maïs en 'bearish' voor tarwemarkt

Analyse Granen & Grondstof

Is Trump toch gevoelig voor druk van de markt?

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden