Shutterstock

Opinie Joost Derks

Hier laat inflatie zich pas echt voelen

2 Juli 2021 - Joost Derks

Het dagelijks leven wordt een stuk duurder als gevolg van opgelopen grondstofprijzen en hogere transportkosten. In Groot-Brittannië is dat effect door een tekort aan vrachtwagenchauffeurs en seizoenswerkers extra groot. Wat betekent dat voor het pond? 

De recordprijs van benzine trok in juni de aandacht, maar behalve olie zijn nog veel meer grondstofprijzen omhoog geschoten. Consultancyfirma Mintec becijfert dat een alledaags product als een blikje tomatenpuree zomaar met een kwart in prijs kan stijgen. Dat is vooral het gevolg van de tomaten, die 30% duurder zijn. Maar ook het metaal van het blikje is flink duurder. Zelfs voor het papier voor het etiket moet meer worden betaald.

Voor sommige artikelen die van ver worden ingevoerd, is de prijsstijging mogelijk nog veel groter. De kosten om een container vanuit Azië naar Europa te verschepen, zijn in iets meer dan een jaar ruimschoots verdrievoudigd. In Europa laten die prijsstijgingen zich nergens zo fel voelen als in Groot-Brittannië.

Chauffeurs gezocht
Als gevolg van de grenscontroles na brexit is het tijdrovender en duurder om goederen uit Europa het land in te voeren. Daar komt bij dat het ook een stuk lastiger is om ze vervolgens van de haven of het vliegveld op de plaats van bestemming te krijgen. Het land kampt namelijk met een enorm tekort aan vrachtwagenchauffeurs.

Volgens de Britse krant The Guardian zijn er ongeveer 100.000 chauffeurs minder dan voor de pandemie. Een deel is overgestapt naar een ander vak. Daarnaast zijn veel Oost-Europese chauffeurs door brexit-maatregelen en belastingmaatregelen teruggekeerd naar het vasteland. En dat laat zich voelen. Tesco liet onlangs weten dat er elke week 48 ton aan versproducten verloren gaat door het chauffeurstekort.

Nieuwe hamsterwoede?
Andere supermarktketens waarschuwden zelfs al voor lege schappen. In het ergste geval kan het land zelfs te maken met een vergelijkbare hamsterwoede als tijdens de eerste weken van de virusuitbraak. Overigens dreigt personeelstekort ook in andere sectoren roet in het eten te gooien. De lokale groente- en fruitteelt merkt dat er veel minder seizoenswerkers naar Groot-Brittannië afreizen dan in andere jaren.

Hierdoor kunnen de prijzen van levensmiddelen mogelijk nog verder oplopen. Bij de Britse centrale bank krijgen ze nu ook steeds meer aandacht voor deze ontwikkelingen. Tijdens de bijeenkomst in mei was de boodschap dat inflatie misschien wel eens kon oplopen tot 2,5% eind dit jaar. Vorige week stelde de Bank of England (BOE) die inflatieverwachting bij naar ruim 3%.

Pond krijgt het lastig
Voorlopig doet de bank die inflatieboost af als een tijdelijk effect en koopt ze elke week nog voor £3,4 miljard aan staatsobligaties om de economie te ondersteunen. Hoofdeconoom Andy Haldane waarschuwde wel dat het lastig wordt om inflatie onder controle te krijgen, als deze eenmaal te snel oploopt.

Maar dat was ook het laatste wat hij in die rol deed, want zijn termijn liep gisteren af. Hierdoor is de kans weer wat kleiner geworden dat de BOE straks op tijd op de rem trapt. Zolang er weinig animo is om de Britse rente te verhogen, wordt het behoorlijk lastig voor het pond om de opmars uit de eerste jaarhelft door te zetten

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

Trump doet de euro meer pijn dan de renminbi

Opinie Joost Derks

Pas op, de dollar kan nog verder stijgen

Opinie Joost Derks

Vooral veel verdeeldheid achter Brics-valutaplan

Opinie Joost Derks

Zo worden kerstinkopen in Londen een dure zaak

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden