De koersdalingen op de beurzen zijn een stuk heftiger dan waar de Amerikaanse president Donald Trump op rekende toen hij zijn nieuwe tarieven aankondigde. Het zal hem ongetwijfeld goed doen dat de koers van de dollar ook onder druk staat.
De nieuwe handelstarieven die Trump op 'Liberation Day' heeft ingevoerd, creëren grote onrust op financiële markten. Dat is niet vreemd als je kijkt naar wat er precies gebeurt. Vanaf morgen stijgt de gemiddelde heffing die importeurs in de Verenigde Staten moeten afdragen van 4,8% naar 20%. Het invoertarief bereikt zo het hoogst niveau in meer dan honderd jaar. Naar schatting leiden de handelstarieven van Trump ertoe dat de groei van de Amerikaanse economie 2%-punt lager uitpakt dan verwacht. Verschillende economen houden er zelfs al rekening mee dat er een recessie aankomt. De economische schade kan nog groter worden als er na tegenmaatregelen van andere landen een handelsoorlog losbarst.
Schuilen voor de storm
Meestal is de dollar een goede plek om te schuilen als er een storm opsteekt in de beleggingswereld. Daar is deze keer echter niets van te merken. Sterker nog: de Dollar Index – die het koersverloop van de munt afzet tegen een mandje andere valuta's – had vorige week zijn slechtste dag sinds november 2022. Dat zal Trump niet erg vinden, want hij ziet liever een zwakke munt die de internationale concurrentiepositie van Amerikaanse bedrijven versterkt. Een belangrijke reden voor de dollarpijn is dat de Verenigde Staten het middelpunt vormt van de financiële storm. Op Wall Street zijn de beurskoersen aanvankelijk relatief hard gedaald. Buitenlandse beleggers verkopen Amerikaanse aandelen en halen hun vermogen terug naar de thuismarkt. Zolang Trump het handelsvuurtje blijft opstoken, zullen investeerders niet snel de weg terugvinden naar de Amerikaanse beursvloer.
Harde maatregelen
Er is echter meer aan de hand met de dollar. Handelaren spelen erop in dat de Amerikaanse beleidsrente verder gaat dalen dan het zich aanvankelijk liet aanzien. Volgens dataverzamelaar CME Fedwatch verwachten economen per saldo dat de Federal Reserve het belangrijkste rentetarief vier of vijf tandjes omlaag zet. Vorige week leken dat er nog maar twee of drie te worden. Een lagere rentevergoeding maakt het voor partijen minder aantrekkelijk om hun vermogen in dollars aan te houden. Overigens is het bepaald geen uitgemaakte zaak dat de Amerikaanse rente daadwerkelijk gaat dalen. Hogere invoertarieven leiden waarschijnlijk tot hogere winkelprijzen van allerlei artikelen. Fed-voorzitter Jerome Powell heeft al bewezen dat hij bereid is om harde maatregelen te nemen als dat nodig is om een hogere inflatie omlaag te duwen.
Heel raar
De euro is sinds half januari ongeveer 6% gestegen ten opzichte van de dollar. Maar de grootste winnaar van de huidige marktstorm is de Zwitserse frank. Door de neutrale houding van Zwitserland, het conservatieve beleid van de centrale bank en de sterke financiële sector is de munt altijd al een vluchthaven geweest. Omdat de beleidsrente op slechts 0,25% staat, is er veel minder ruimte voor renteverlagingen dan in andere landen. Bovendien komen de Zwitserse centrale bankiers pas in juni bij elkaar om een besluit te nemen over de rente. Het moet wel heel raar lopen als de beleidsrente nog voor die tijd tot op of zelfs onder het nulpunt daalt. Alhoewel: na Liberation Day zijn er wel meer zaken die opeens heel raar lopen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.