Shutterstock

Opinie Joost Derks

Waarin investeert Japan gigabedrag aan valuta?

14 Oktober 2021 - Joost Derks

Slechts binnen enkele jaren is duurzaamheid in de financiële wereld uitgegroeid van bijzaak tot hoofdzaak. Het gigabedrag aan vreemde valutareserves dat het Japanse ministerie van Financiën duurzaam investeert, geeft aan dat die trend zich nu ook in de valutawereld steeds sterker aftekent.

De komende weken gaat er ongetwijfeld veel aandacht uit naar klimaattop COP26 die op 31 oktober in Glasgow begint. Waar een decennium geleden vooral milieuactivisten warm liepen voor dit soort bijeenkomsten, kijkt nu ook de beleggingswereld vol interesse mee. Klimaatverandering en -wetgeving heeft namelijk een steeds grotere impact op de bedrijfswinsten: van olieproducten tot fabrikanten van windmolens en zonnepanelen. Een nieuwe trend is dat duurzaamheid ook een grotere rol speelt binnen de valutawereld. Vorige week werd bekend dat Japan bij de wijze waarop het de vreemde valutareserves investeert rekening gaat houden met factoren op het vlak van mens, milieu en maatschappij.

10 miljard per maand
Japan heeft dankzij een grote exportindustrie een overschot op de lopende rekening dat schommelt rond omgerekend 10 miljard euro per maand. Door de instroom van dollars, euro's en andere munten is de reserve aan vreemde valuta's opgelopen tot meer dan 10.000 miljard euro. Het is overigens niet zo dat dit hele bedrag in één klap in duurzame beleggingen wordt gestoken. Minister van Financiën Shunichi Suzuki wil stapsgewijs in onder meer groene obligaties investeren. Dat zijn leningen waarvan de inkomsten gebruikt worden voor duurzame projecten, zoals de aanleg van windmolenparken en zonnevelden.

Wie doet mee?
Suzuki maakte van de aandacht gebruik om andere G7-landen op te roepen om het voorbeeld te volgen. Als dat al gebeurt, zal de impact een stuk kleiner zijn dan die van het Japanse initiatief. Het Aziatische land heeft na China namelijk veruit de grootste vreemde valutareserves ter wereld. Het enorme bedrag dat Japan op duurzame wijze investeert zorgt er bovendien voor dat het plan alle eerdere initiatieven in de schaduw zet. De afgelopen jaren hebben enkele zakenbanken namelijk al proeven gedaan, bijvoorbeeld door bij het afsluiten van valutaswaps bedrijven korting te geven als ze bepaalde duurzame doelen halen, zoals het verlagen van de CO2-uitstoot. Met dit soort transacties was echter hooguit enkele tientallen miljoenen euro's gemoeid.

31 oktober in de agenda
Het is geen toeval dat Japan voorop loopt bij het opstarten van een duurzame beweging in de valutawereld. Japan is door een gebrek aan natuurlijke hulpbronnen zeer afhankelijk van de import van olie en aardgas. Voorlopig heeft de maatregel geen grote impact op de Japanse economie of de wisselkoers van de yen. Die laatste wordt de komende weken voornamelijk bepaald door de ontwikkelingen rondom de verkiezingen, die net als de start van de klimaattop voor 31 oktober in de agenda staan. Voorlopig ziet het ernaar uit dat de LDP-partij van de onlangs aangetreden minister president Fumio Kishida de meerderheid houdt in het Japanse Huis van Afgevaardigden. Dat zou een gunstige ontwikkeling zijn voor de matig groeiende economie en voor de yen.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

Trump doet de euro meer pijn dan de renminbi

Opinie Joost Derks

Pas op, de dollar kan nog verder stijgen

Opinie Joost Derks

Vooral veel verdeeldheid achter Brics-valutaplan

Opinie Joost Derks

Zo worden kerstinkopen in Londen een dure zaak

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden