Shutterstock

Opinie Thomas de Caluwe

Drukke week voor de dollar in het vooruitzicht

31 Oktober 2022 - Thomas de Caluwe

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt de basisrente met 0,75% en sluit toekomstige verhogingen niet uit. De Amerikaanse centrale bank Fed maakt woensdag haar rentebesluit bekend, consensus ligt een vierde verhoging op rij van 0,75%. De markt verwacht een soortgelijke actie van de Britse en Australische centrale bank.

Donderdag voerde de ECB haar derde renteverhoging in drie maanden tijd door, met een tweede buitenmaatse sprong van 0,75%. Dit brengt de totale rente nu op 1,5% - een cijfer dat nog geen half jaar geleden enorm onwaarschijnlijk werd geacht. In haar speech waarschuwde Lagarde dat de economisch activiteit binnen Europa in het derde kwartaal waarschijnlijk sterk is verzwakt en ze wees op een 'hogere waarschijnlijkheid voor een recessie'. Als lichtpunt verwees ze naar de historisch lage werkloosheidsgraad (6,6% in augustus), hoewel ze toegeeft dat ook dit mogelijk omhoog gaat vanwege de economische druk. 

Verder sprak ze over de gevaren van fiscale overheidssteun met betrekking tot energie voor huishoudens. Als deze niet worden beperkt op vlak van tijd, en zonder onderscheid worden aangeboden aan de gehele bevolking (in plaats van doelgericht op de meest kwetsbare onderdelen van de maatschappij), gaan zij bijdragen aan inflatie. Dat bemoeilijkt de taak van de ECB. De euro, die waarschijnlijk voor het eerst sinds april de maand positief zal afsluiten ten aanzien van de dollar, zakte na de speech weer tot beneden pariteit (1 euro = 1 dollar). 

Positieve plaatje euro van korte duur
Het feit dat energieprijzen de laatste tijd sterk zijn gedaald, gekoppeld met een hoge graad van gasbevoorrading, draagt bij aan de euro-positiviteit. Dit maakt het scenario van een volwaardige energiecrisis immers minder waarschijnlijk. De relatief milde herfst betekent ook dat het verhaal van een strenge winter voorlopig minder vat heeft. Het positieve plaatje voor de euro is mogelijk echter van korte duur. Deze week komt de Fed weer samen om te vergaderen over hun rentebesluit, wat de markt inschat op een verhoging van 0,75% (de vierde zulke verhoging op rij).

Investeringsbank Goldman Sachs ziet de Fed in 2023 eindigen op een totale rente van 5% (hoger dan de 4,75% in hun eerdere inschatting). Dit betekent 0,75% deze week, 0,50% in december, en dan 0,25% in februari en maart. De meeste analisten verwachten dus dat het te vroeg is om het einde van het dollar-momentum aan te kondigen. Op vrijdag worden de banencijfers voor de maand september vrijgegeven. De arbeidsmarkt toont tot nu toe verbazend veel veerkracht. In het geval dat de cijfers teleurstellen, verwacht men een zwakkere dollar. 

De wittebroodsweken van Rishi Sunak
In het Verenigd Koninkrijk komen de wittebroodsweken voor nieuwe premier Rishi Sunak mogelijk snel weer ten eind. Op politiek vlak blijft de controverse rond de heraanstelling van Suelle Braverman als minister van Binnenlandse Zaken hem hardnekkig achtervolgen. Zij werd gedwongen ontslag te nemen uit het Truss kabinet toen bleek dat ze een gevoelig overheidsdocument vanuit haar persoonlijk emailadres had gestuurd. De heraanstelling staat haaks op Sunak's belofte om de overheid te leiden met integriteit. 

Net als zijn Amerikaanse en Europese tegenhangers, verwacht de markt een verhoging van 0,75% deze week. Dit brengt de totale rente op 3%, het hoogste niveau sinds 2008 en de sterkste verhoging in 33 jaar. Dit hoge renteniveau laat zich al voelen in verschillende delen van de economie. De Britse hypotheektarieven tikken aan tegen 6,5%, het hoogste punt in 14 jaar tijd. Dit maakt hypotheken voor nieuwe kopers enorm duur, wat dan weer een effect heeft op huisprijzen. Britse bank Lloyds verwacht dat deze gaan vallen tussen 7,9 en 18% in 2023. Ook MKB's ontsnappen niet aan de kneep. De hoge rente maakt bankleningen voor kleine en middelgrote bedrijven duurder om af te lossen. Analisten verwachten dat 28.000 bedrijven failliet kunnen gaan in het geval dat rente stijgt tot boven 5%.

Thomas de Caluwe

Thomas is valutatrader Benelux bij Argentex in Amsterdam

Opinie Thomas de Caluwe

Week van de waarheid voor de financiële markten

Achtergrond Edin Mujagić

Bank danst een rentedans met geregeld een pauze

Opinie Han de Jong

Huren, inflatie en de gevolgen voor de rente

FB TV Valuta met Laurens Maartens

Lagere rente laat langer op zich wachten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden