quietbits / Shutterstock.com

Opinie Thomas de Caluwe

Amerikaanse economie begint barsten te vertonen

9 Januari 2023 - Thomas de Caluwe

De Amerikaanse dollar is de afgelopen week zwakker geëindigd. Het tempo van de loonstijgingen in de Verenigde Staten neemt af. De bedrijfsactiviteit binnen Amerikaanse economie neemt echter ook onverwacht af. De Chinese yuan-rally blijft zich doorzetten.

De banencijfers uit de VS toonden vrijdag aan dat de loongroei maand-op-maand afnam (van 4,8% in november tegenover 4,6% in december). Het tempo waaraan lonen groeien is een maatstaf voor inflatie. Het feit dat het afneemt, ondersteunt de hypothese dat de prijsdruk in Amerika in een dalende trend zit, wat dan weer invloed op het beleid van de Fed. Nadat de cijfers werden vrijgegeven, steeg de kans dat de basisrente in de volgende meeting met 0,25 procentpunt wordt verhoogd van 54% naar 67%. De prognose voor 0,50 procentpunt viel terug naar 33%. Diverse leden binnen het Fed-committee geven ook aan dat hun beslissing wordt beïnvloed door de situatie in de banenmarkt.

Een tweede factor die de huidige dollar-zwakte ondersteunt, is de vermindering in bedrijfsactiviteit, gemeten door de ISM-index. Deze toonde voor de eerste keer sinds april 2020 een krimp voor verschillende sectoren, waaronder vastgoed en groothandel. Dit geeft aan dat de vraag in de economie (en dus inflatie) begint af te koelen. Toch waren er ook signalen dat de krapte in de banenmarkt nog niet helemaal voorbij is. Er worden nog steeds veel banen gecreëerd en de werkloosheid ligt op het laagste niveau in decennia. Daarom kijkt de markt reikhalzend uit naar de inflatiecijfers voor de maand december, die worden vrijgegeven op donderdag. Afhankelijk van het resultaat, geven deze mogelijk de doorslag voor de Fed. 

Heropening geeft yuan de wind in de zeilen
De onverwachte omkering in China's zero-covid beleid geeft de Chinese yuan wind in de zeilen. Deze is sinds de piek in november 5% sterker geworden ten opzichte van de euro. De focus ligt nu weer op de toename in economische groei door ondersteuning van de vastgoedsector. Deze staat sinds het failliet van Evergrande (een van China's grootste vastgoedontwikkelaars) onder hoge druk en het gevaar van een volwaardige crisis is nog niet voorbij. Om dit tegen te gaan, heeft de Chinese overheid de regelgeving rond schuldkapitaal versoepeld. Dit geeft partijen in een zwakkere financiële positie meer ruimte om hun zaken in orde te maken, wat een economische crash kan verhinderen. 

De Chinese heropening heeft ook effect op de Australische dollar, die gecorreleerd is aan de yuan. Australië is rijk aan grondstoffen en mineralen zoals kool, ijzer, goud en lithium. Nu dat de Chinese fabrieken weer op volle toeren beginnen draaien, stijgt de vraag voor dit soort producten, wat de vraag voor Australische dollars positief beïnvloed. 

Thomas de Caluwe

Thomas is valutatrader Benelux bij Argentex in Amsterdam

Opinie Thomas de Caluwe

Week van de waarheid voor de financiële markten

Achtergrond Edin Mujagić

Bank danst een rentedans met geregeld een pauze

Opinie Han de Jong

Huren, inflatie en de gevolgen voor de rente

FB TV Valuta met Laurens Maartens

Lagere rente laat langer op zich wachten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden