Shutterstock

Opinie Thomas de Caluwe

Triumviraat centrale banken zet markt op scherp

30 Januari 2023 - Thomas de Caluwe

De centrale banken van de Verenigde Staten, de Europese Unie en Groot-Brittannië vergaderen deze week over onder meer het aanpassen van de rentes. In de VS blijft de inflatie afkoelen, de markt gelooft daar steeds meer in een economische 'zachte landing'. Deze marktverwachtingen liggen niet in lijn met het standpunt van de Europese Centrale Bank (ECB). 

Er staat deze week heel wat te gebeuren. De monetaire commissies van de de Amerikaanse centrale bank Fed, de ECB en de Engelse centrale bank (BoF) vergaderen om de volgende stap in de rentecyclus richting te geven. Voor het eerst sinds lange tijd verwacht de markt geen klapper van de Fed. Steeds meer data toont aan dat inflatie, alsook de activiteit van de Amerikaanse consument gestaag afnemen. Cijfers vanuit het departement van handel gaven aan dat consumentenbestedingen in december voor de tweede maand op rij daalden. En hoewel het BBP voor het laatste kwartaal 2022 beter was dan verwacht, stelden de (traditioneel sterke) maanden in de aanloop naar Kerstmis teleur.

Afkoelen zonder echt te crashen
In de ogen van de markt betekent dit dat het beleid van de Fed loopt zoals gepland. De economie koelt af zonder echt te crashen. Om de economische schade zoveel mogelijk te beperken, is nu de gedachte om de rente minder agressief te verhogen en een stap van 0,25% te maken. Mogelijk denkt de Fed hier echter zelf anders over. Beleidsmakers hebben aangegeven dat ze de rente zien pieken op 5%, terwijl de markt dit ziet op 4.9%. In de laatste jaren heeft de Amerikaanse centrale bank inflatie onderschat (door hardnekkig te beweren dat het ging om een tijdelijk, corona-gerelateerd fenomeen), wat haar reputatie flink heeft beschadigd.

Deze fout wil de Fed geen tweede keer maken. Het kan dus dat ze liever 'te veel doen' en toch beslissen om te verhogen met 0,5%. In dit scenario valt de euro-dollar waarschijnlijk sterk, aangezien dit niet 'in de prijs' zit verwerkt. Van de drie centrale banken is de ECB verbazingwekkend het meest agressief ingesteld. Tijdens het economisch wereldforum in Davos sprak bankpresident Christine Lagarde klare taal. 'Het ingeslagen pad blijven volgen' is haar mantra, wanneer het aankomt op monetair beleid. Ook leden zoals DNB-president Klaas Knot verkiezen grote stappen van 0,50% om inflatie de kop in te drukken.

Prijzen staatsobligatiemarkt omgekeerd evenredig met rente
Toch is de markt niet volledig overtuigd. Dit valt af te leiden uit bewegingen in de staatsobligatiemarkt (de primaire bron van overheidsfinanciering). De prijzen in deze markt bewegen zich omgekeerd evenredig met de rente. Wanneer de rente (of de toekomstige verwachtingen waar de rente heengaat) stijgt, vallen de prijzen (en vice versa). Ondanks het feit dat Lagarde & Co. de laatste maanden hardnekkig hebben gewezen op de gevaren van hoge inflatie en hoe deze in hun ogen nog steeds veel te hoog ligt, reflecteert dit zich niet in de markt. Deze heeft een onverwacht sterke maand achter de rug.

Dit heeft verschillende oorzaken. Ten eerste, wordt verwacht dat de ECB de rente relatief snel weer verlaagt (vanaf september). Ten tweede is er ook debat over de grootte van de renteverhoging in maart. Hoewel het deze week grotendeels vastligt dat de keuze valt op 0,50%, wordt de kans op een tweede zulke verhoging ingeschat op zo'n 70%.

Britten niet in hetzelfde schuitje als VS en EU
In het Groot-Brittannië kijkt de markt uit voor signalen dat de huidige renteverhoging cyclus van de Bank of England ten einde komt. De Britten zitten niet in hetzelfde schuitje als de Amerikanen en Europeanen, waar de economie relatieve veerkracht vertoont. De verwachting ligt op een tiende verhoging op rij, met een stap van 0,50%. In voorgaande interviews gaf voorzitter Andrew Bailey aan dat ze niet even agressief uit de hoek kunnen komen als de VS of de EU. Een eerste reden is dat de economische groei op een laag pitje staat. Zo bleek ook uit recente cijfers over de economische activiteit in de privé-sector, die daalden in de snelste mate in 2 jaar. Ten tweede is de huizenmarkt ook heel gevoelig voor hoge rente, omdat veel huiseigenaars vastzitten aan een hypotheeklening met variabele terugbetaling.

Toch zijn sommige analisten voorzichtig optimistisch op de medium- tot lange termijn. Ze stellen dat de markt het 'worst case scenario' al volledig heeft ingeprijsd en dat het dus enkel ruimte heeft om te verbeteren. De Sunak-regering heeft de fiscale reputatie grotendeels hersteld. Mocht fr inflatie wereldwijd afnemen (en de marktomstandigheden verbeteren), dan nemen ook de zorgen rond de externe financiering van staatsschulden af. 

Thomas de Caluwe

Thomas is valutatrader Benelux bij Argentex in Amsterdam

Opinie Thomas de Caluwe

Week van de waarheid voor de financiële markten

Achtergrond Edin Mujagić

Bank danst een rentedans met geregeld een pauze

Opinie Han de Jong

Huren, inflatie en de gevolgen voor de rente

FB TV Valuta met Laurens Maartens

Lagere rente laat langer op zich wachten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden