De valutamarkt herpositioneert zich na verrassend sterke data uit de Verenigde Staten. Op de Europese obligatiemarkt neemt de vraag naar de euro toe, terwijl het pond een boost krijgt door positieve data in de maakindustrie.
De dollar heeft weer een sterke week achter de rug. Eerst werd op dinsdag bekendgemaakt dat prijzen voor de maand januari stegen met 6,4%, wat een stukje hoger lag dan de verwachting. Vervolgens kwamen op woensdag cijfers vrij die de huidige sterkte van de economie benadrukten. Data uit de detailhandel toont aan dat de verkoop op het hoogste peil ligt sinds twee jaar, wat aantoont dat de vraag voor consumentenartikelen onverhoopt sterk blijft.
Deze ontwikkelingen worden door financiële analisten met argusogen gevolgd, aangezien ze een impact hebben op het rentebeleid van de Fed. Economisten van Bank of America en Goldman Sachs geloven dat de Amerikaanse centrale bank wordt gedwongen om de rente hoger te laten stijgen voor een langere periode dan eerder gedacht. Zij zien de rentepieken tussen de 5,25% tot 5,5% en verwachten nog drie verhogingen van 0,25% per stuk in de komende maanden.
Evenwichtsoefening van de Fed
Een interessante kanttekening die hierbij kan worden gemaakt, is dat de aandelenmarkt deze feiten maar al te graag negeert. In normale omstandigheden hebben hoge rentes een drukkend effect, aangezien investeerders elders een beter rendement krijgen. Toch blijft de markt hopen op een 'goudlokje'-scenario, naar het sprookje waarin Goudlokje enkel de pap wil die 'niet te warm en niet te koud' is. Zo willen idealistische investeerders ook een economie die groeit, maar niet in die mate waarin prijzen te snel stijgen en inflatie de pan uit rijst. Of de Fed deze evenwichtsoefening succesvol uit kan voeren, houdt de financiële markten wereldwijd enorm bezig.
In de voorbije jaren hebben verschillende beleidskeuzes door de ECB (zoals geldverruiming en negatieve rente) ertoe geleid dat de obligatiemarkt flinke klappen kreeg. Tussen 2014 en 2021, daalde het aantal euro-obligaties in de portfolio's van investeringsfondsen met 14%. Dit bereikte zijn hoogtepunt eind 2021, toen maar liefst €818 miljard de regio verliet (volgens data van Deutsche Bank). Nu de vooruitzichten er een stuk rooskleuriger uitzien, vinden deze kapitaalstromen hun weg weer terug. Dit komt ook omdat de ECB de Fed aan het inhalen is wanneer het aankomt op het rentepeil. De verwachting is dat Lagarde & Co. de rente nog met 1,25% verhogen, vergeleken met 0,75% voor de Fed. Deze positieve verhouding geeft de euro houvast, zelfs bij een heropleving van de dollar.
Renteverwachtingen aangepast
Voor het eerst sinds lang komt er wat positief nieuws uit over de economische toestand in het VK. De 'purchasing managers index' meet de economische activiteit in de maak- en dienstensector. Deze toonde voor het eerst sinds zeven maanden een groei aan voor Britse bedrijven. EUR/GBP zakte prompt met 1%, en handelt nu rond €0,88 per pond. De markt heeft hierdoor ook haar renteverwachtingen aangepast. Verschillende analisten zien een renteverhoging van 0,25% bij de volgende meeting als gegarandeerd.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.