Jobcreatie in de VS hoger dan verwacht, toch vertoont banenmarkt barsten. Het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) valt deze week, de markt verwacht een rentestijging met 0,50%. En Jeremy Hunt, de minister van Financiën, stelt de begroting voor het Verenigd Koninkrijk voor.
Data die uitkwam op vrijdag toonde aan dat er vorige maand 311.000 nieuwe banen bijkwamen in de Amerikaanse economie. Dit cijfer viel (voor de 11de keer op rij) hoger uit dan wat analisten hadden verwacht. In zulke gevallen zien we de dollar vaak sterker worden als reactie. Economische groei heeft immers een versnellend effect op inflatie, wat de Amerikaanse centrale bank met al haar macht probeert te breken aan de hand van aanpassingen in de rente. Ditmaal zagen we, paradoxaal genoeg, de dollar echter verzwakken (en euro-dollar dus stijgen). Dit komt omdat het plaatje er iets genuanceerder uitziet dan op eerste zicht verwacht. Zo toonde het rapport ook aan dat de mate waarin lonen stijgen lager uitviel dan verwacht en dat het gemiddelde aantal gewerkte uren daalde. Dit laatste punt kan duiden op een zwakkere vraag, aangezien werkgevers vaak eerst beginnen te snijden in uren alvorens ze werknemers ontslaan. Tenslotte steeg ook het aantal werknemers dat hun baan verloor tot het hoogste punt sinds het begin van de coronapandemie.
Waarschuwingsschot voor de Fed
De uitgave van het rapport werd echter overschaduwd door de plotse val van Silicon Valley Bank (SVB), het grootste bankfalen sinds 2008. Het gebeuren geldt als een waarschuwingsschot voor de Fed en toont aan wat voor destabiliserende effecten hun agressieve rentebeleid kan veroorzaken. Bepaalde analisten zien dus ook een goed argument voor een meer voorzichtige verhoging van 0,25% in het besluit van volgende week. Wat ook een rol speelt in die beslissing, is het inflatiecijfer voor de maand januari, die dinsdag (morgen) wordt gepubliceerd. De verwachting is dat dit aantoont dat de 'kerninflatie' (wat geen rekening houdt met volatiele energie- en voedselprijzen) is gestegen met 0,40% voor de derde maand op rij. Mocht dit cijfer hoger uitvallen, dan stijgen de kansen op een renteverhoging met 0,50%, wat euro-dollar negatief kan uitvallen.
Toekomstige pad ECB minder duidelijk
In Europa komen de ECB-leden deze woensdag voor de tweede keer dit jaar samen om het rentepeil vast te leggen. Er wordt hoogstwaarschijnlijk gekozen voor een verhoging van 0,50%, een beslissing waar bankpresident Christine Lagarde in vorige speeches meerdere malen naar heeft gehint. Het toekomstige pad is echter minder duidelijk. Recente inflatiecijfers voor de eurozone vielen hoger uit dan verwacht, wat aantoont dat de centrale bank inflatie ook hier (net als in de VS) moeilijk onder de knie krijgt. De meningen over hoe het nu verder moet zijn verdeeld. Vorige week woensdag bekritiseerde Ignazio Visco (gouverneur van de Italiaanse centrale bank) indirect zijn Oostenrijkse collega Robert Holzmann. Deze had eerder die week gezegd dat de komende verhoging de eerste gaat zijn van vier toekomstige stappen van een gelijkaardig kaliber.
Visco sprak uit tegen een terugkeer naar de 'forward guidance' (communicatie die het publiek informeert over de richting van het toekomstige beleid), en stelde dat de ECB vanwege het huidige onzekere klimaat een 'meeting per meeting' aanpak verkiest. In een recente opiniepeiling uitgevoerd door Bloomberg, blijkt dat het gros van economen verwacht dat we een piek bereiken van 3,75% in juli. Dat betekent dat er nog drie stappen van 0,25% volgen na de meeting van deze week. Sommige grootbanken (waaronder Morgan Stanley en Barclays) verwachten dat dit zelfs kan oplopen tot 4%.
Eerste begroting sinds desastreuze mini-budget
In het Verenigd Koninkrijk bereidt minister van Financiën Jeremy Hunt zich voor op de eerste begroting sinds het desastreuze mini-budget van september 2022. Sindsdien is de stabiliteit in de financiële markten toegenomen en heeft de economie ternauwernood een recessie kunnen vermijden. Maar een aanhoudende levenskostencrisis, stakingen in de publieke sector en arbeidstekorten blijven hoofdpijndossiers.
Het pond steeg op vrijdag, nadat de overheid aangaf dat het BBP in januari steeg met 0,3% (0,1% boven verwachting). Dit is de laatste ontwikkeling in een serie van positieve datapunten, met verrassend sterke cijfers voor de activiteit in de detailhandel, de maakindustrie, en het consumentenvertrouwen. Het kan ook betekenen dat de Bank of England (Engelse centrale bank) mogelijk meer speelruimte heeft dan verwacht wanneer het aankomt op het opkrikken van het rentepeil.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.