Shutterstock

Opinie Thomas de Caluwe

Eurozone vermijdt recessie, maar inflatie versnelt

4 Mei 2023 - Thomas de Caluwe

Uit data die vorige week werd vrijgegeven, bleek dat de Eurozone nipt een recessie heeft vermeden in het eerste kwartaal dit jaar. De economie groeide met 0,1%, een cijfer waaraan Spanje en Italië het meeste bijdroegen. Duitsland rapporteerde onverwacht geen groei. 

Er was tegelijkertijd ook slecht nieuws te melden vorige week, met stijgende inflatie voor de maand april in zowel Frankrijk als Spanje. Begin deze week volgden de inflatiecijfers voor de hele eurozone. Hieruit bleek dat de kerninflatie (wat geen rekening houdt met volatiele elementen zoals energie en voedsel) voor de eerste keer in tien maanden is gedaald. Dit is belangrijk, aangezien dit soort prijsdruk moeilijker onder controle valt te brengen. Mocht deze trend zich doorzetten, kan het euro-negatief werken. De ECB - die vandaag (donderdag) haar nieuwe rentebesluit bekend maakt -  wil immers voorzichtig zijn met renteverhogingen, aangezien deze een drukkend effect hebben op economische groei. Mocht de kerninflatie dalen, is er dus ook geen reden om de rente nog veel hoger te doen stijgen. 

Voorzichtiger met verstrekken van leningen
Een tweede element dat de ECB kan beïnvloeden is de kredietverlening van Europese banken. Hierover kwam ook een verslag over uit, waaruit bleek dat banken voorzichtiger zijn geworden wanneer het aankomt op het vertrekken van leningen sinds de Credit Suisse-crisis. Dit heeft een impact op de economie, aangezien bedrijven die moeilijker kunnen financieren minder kunnen bijdragen aan de economie. Alles wijst er dan ook op dat de ECB kiest voor een stap van 0,25 procentpunt. 

Het is welbekend wat voor effect de sterke dollar in combinatie met de Europese energiecrisis had op de euro-dollar koers in 2022. Sindsdien zijn gasprijzen weer gestabiliseerd, maar toch waarschuwen analisten dat de energiecrisis in Europa nog niet voorbij is. Prijzen zijn dubbel zo hoog als twee jaar geleden, en aardgas bedraagt nog steeds 25% van de totale energieconsumptie op het Europese vasteland. Sommige analisten verwachten dat de euro hierdoor onder vernieuwde druk komt te staan. Als precedent wijzen ze hier naar Japan. Na de ramp in Fukushima paste het land zijn energiebeleid drastisch aan en werd het minder afhankelijk van nucleaire energie. Dit leidde tot jarenlange handelstekorten, wat bijdroeg tot een verzwakkende Japanse Yen (de valuta verloor 40% van haar waarde sinds 2010). 

Verschil in rentebeleid
In de huidige context wordt het euro-dollar paar voornamelijk gedreven door het verschil in rentebeleid tussen de Fed en de ECB. Deze laatste heeft volgens recente schattingen nog zo'n 0,75 procentpunt aan renteverhogingen door te voeren, terwijl de Fed (dat de rente woensdag met 0,25 procentpunt verhoogde) waarschijnlijk een stop gaat inlassen. Toch verwachten valuta-analisten bij onder andere Danske Bank AS in Kopenhagen dat hogere gasprijzen op lange termijn een grotere impact gaan hebben. Zij zien een euro-dollar koers van $1,06 in zes maanden en $1,03 in twaalf maanden tijd, wat tegen de huidige consensus ingaat. Het gemiddelde van alle bank voorspellingen ligt op $1,12 tegen het einde van het jaar.

Thomas de Caluwe

Thomas is valutatrader Benelux bij Argentex in Amsterdam

Opinie Thomas de Caluwe

Week van de waarheid voor de financiële markten

Achtergrond Edin Mujagić

Bank danst een rentedans met geregeld een pauze

Opinie Han de Jong

Huren, inflatie en de gevolgen voor de rente

FB TV Valuta met Laurens Maartens

Lagere rente laat langer op zich wachten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden