De Verenigde Staten heeft vorige week vrijdag een banenrapport gepubliceerd met sterke cijfers, al zijn daar wel enkele kanttekeningen bij te plaatsen. In de eurozone worden voor dit jaar minder renteverlagingen verwacht na de laatste inflatiecijfers.
Amerika's belangrijkste banenrapport (de non-farm payrolls) toonde vorige week vrijdag een verrassend sterk resultaat. In de maand december werden 216.000 nieuwe banen geschapen, ten opzichte van een verwachting door economen van 170.000. Toch waren er signalen dat de arbeidsmarkt afkoelt. Zo daalde de arbeidsparticipatie (het deel van de bevolking dat werkt of werk zoekt) tot het laagste punt sinds april 2020. Het duurt ook langer voor de gemiddelde werkloze Amerikaan een baan vindt.
Janet Yellen, de minister van Financiën, zag het positief in en zei: "Wat we nu zien, kunnen we denk ik omschrijven als een zachte landing." Dit is economisch jargon voor een omgeving waarin hoge rentes inflatie onderdrukken zonder een recessie te veroorzaken. De markt vatte het nieuws op als een reden om hun verwachtingen voor renteverlagingen verder af te bouwen. De kans dat dit in maart gebeurt, daalde van 70% in de laatste week van december tot 50% nu. Wat meer duidelijkheid kan scheppen over de volgende zet van de Fed, zijn de maandelijkse inflatiecijfers die deze donderdag vrij worden gegeven. De verwachting is dat dit in december waarschijnlijk verder is afgenomen, waardoor het marktoptimisme weer toe kan nemen.
Moeizame Europese weg naar 2%
De inflatie binnen de eurozone nam vorige maand toe, wat de moeizame weg naar de 2% doelstelling benadrukt. Consumentenprijzen stegen met 2,9% vergeleken met vorig jaar, tegenover 2,4% in november. Hiervoor werd al gewaarschuwd door de ambtenaren binnen de ECB, die erop wijzen dat vooruitgang dit jaar moeizamer gaat zijn door de afbouw van staatssteun gedurende de naweeën van de coronaperiode.
Dit neemt niet weg dat de markt ook voor Europa heel wat renteverlagingen heeft ingeprijsd, hoewel de ECB voet bij stuk houdt dat het nog te vroeg is om hierover te praten. Een van de weinige uitzonderingen is Martins Kazaks, voorzitter van de Letse centrale bank. Hij stelde recent dat de eerste verlaging medio 2024 plaats kan vinden. Dit is een stuk later dan de markt verwacht. Toch zijn ook hier de verwachtingen afgebouwd: waar de inschatting vorige week nog lag op 1,75% aan verlagingen, bedraagt dit na de inflatiecijfers slechts 1,45%.
Amerikaanse dollar en Oost-Europese munten
Deze dynamiek van verwachtingen rond renteverlagingen zal EUR/USD op korte termijn blijven beïnvloeden. Op dit moment lijkt de markt te beseffen dat ze dit voor de Verenigde Staten mogelijk te enthousiast heeft ingeprijsd, waardoor de dollar weer wat sterker staat. Ook de afkoeling van de enorme aandelen- en obligatiemarktrally in de eerste week van het jaar speelt een rol.
Voor kopers van Oost-Europese munten staat er wat nieuws op de agenda deze week. Woensdag zet de Poolse centrale bank de rente vast. Er wordt (net als vorige maand) een pauze verwacht, aangezien de inflatie hardnekkig hoog blijft. Op vrijdag is het de beurt van Roemenië, die naar verwachting de rente ook gelijk houdt. Roemeense beleidsmakers zijn op hun hoede voor een heropflakkering van inflatie als gevolg van belastingwijzigingen in het eerste deel van 2024.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.