Shutterstock

Nieuws FAO

'Agrovoedingscomplex moet weerbaarder worden'

29 November 2021 - Kimberly Bakker

Het agrovoedingscomplex moet weerbaarder worden. Dat stelt de Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties in een recent rapport. "De coronapandemie benadrukt zowel veerkracht als de zwakte van ons voedselsysteem", zo meldt directeur-generaal QU Dongyu tijdens de presentatie van State of Food and Agriculture-rapport. Diversificatie is voor de toekomst het sleutelwoord.

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) heeft afgelopen week het State of Food and Agriculture (SOFA) gepresenteerd. Er werd gelijk met de deur in huis gevallen, want de voedselorganisatie stelt dat de wereld niet op schema ligt om 'honger en ondervoeding' tegen 2030 te elimineren. Volgens het rapport kunnen ongeveer drie miljard mensen wereldwijd zich geen gezond dieet veroorloven. Daar kunnen nog eens één miljard mensen bij opgeteld worden als het inkomen van hen met 33% daalt. Vooral problemen in de logistieke keten vormen een gevaar voor het agrovoedingscomplex.

Logistieke chaos
En laat nou juist die sector dit jaar ontregeld zijn gebleven. "De coronapandemie benadrukt zowel de krachten als de zwakten van het agrovoedingssysteem", stelt de directeur-generaal van de Food and Agriculture Organization. "Historisch gezien zijn voedselproductie en toeleveringsketens kwetsbaar voor klimaatextremen, maar het probleem is dat de frequentie en ernst van dit soort 'schokken' alsmaar toenemen. Het agrovoedingscomplex moet weerbaarder worden", vertelt hij tijdens de presentatie van het rapport.

Hoewel landen met een laag inkomen over het algemeen voor grotere uitdagingen staan, lopen ook middeninkomenslanden een steeds groter gevaar. Zo valt in het rapport te lezen. De organisatie noemt als voorbeeld Brazilië, waar 60% van de exportwaarde afkomstig is van slechts één handelspartner. De opties bij 'schokken' die de toeleveringsketen treffen, zijn daardoor klein. Datzelfde probleem geldt overigens ook voor landen als Australië en Canada, waar het inkomen hoog is. "Voor de helft van de landen zou sluiting netwerkverbindingen de transporttijd met minimaal 20% verlengen, waardoor de kosten en voedselprijzen stijgen."

Diversificatie en connectiviteit
"Zonder een goede voorbereiding zullen onvoorspelbare schokken de agrovoedingssystemen blijven ondermijnen", staat in het rapport. Daarom is het volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie zo belangrijk om veerkrachtig te blijven. "Het moet een strategisch onderdeel van het beleid worden." Diversificatie is het sleutelwoord daarbij. Denk aan diversificatie van inputbronnen, productie, markten en toeleveringsketens. Een goede connectiviteit helpt daarbij. "Netwerken die goed verbonden zijn, zijn beter in staat om verstoringen op te vangen doordat er geschoven kan worden in bevoorradingsbronnen en -kanalen."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden