Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Bakkerijgrondstoffen in kalmer vaarwater

12 Juli 2024 - Alex Jurvillier

Marktexperts noemen de botermarkt op het moment stabiel. De prijs is daarentegen nog steeds relatief hoog. De suikerprijzen trekken de trend door en vervolgen nog steeds de weg verder omhoog. Tarweprijzen bewegen relatief stroef, mede door de nattigheid die de opbrengst parten speelt.

Lees Foodbusiness 30 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 30 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er zit weinig beweging in de Europese tarwemarkt. Op de Matif lijkt de range zo tussen de €220 en €230 het niveau waar handelaren zich comfortabel bij voelen. Dat prijzen niet verder dalen komt door de teelttechnische problemen dit seizoen. Het is en blijft nat en de tarweopbrengsten zijn daardoor niet geweldig volgens de prognoses. Nu het ook rondom de oogst nat blijft, wordt er gevreesd voor een herhaling van vorig seizoen. De kwaliteit viel toen tegen door de regelmatige buien en relatief veel tarwe voldeed niet aan de eisen voor bak- of maaltarwe.

De tarwe-export van de EU over seizoen 2023/24 komt uit op 31 miljoen ton. Dat is 2% minder dan in het voorgaande seizoen. Rusland exporteerde in seizoen 2023/24 met 89,3 miljoen ton juist 21% meer graan volgens de overheidsdienst Rosselkhoznadzor. De export gaat voor het komende seizoen een interessante factor worden volgens verschillende analisten. Een jaar geleden lag de tarweprijs op een iets hoger niveau dan nu en we kunnen concluderen dat landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten de normale volumes hebben afgenomen. Blijven ze dit seizoen ook aan de markt nu voor zowel de Europese Unie als het Zwarte Zeegebied de opbrengstprognoses lager liggen? Is het antwoord daarop ja, dan ligt krapte op de Europese markt op de loer komend seizoen.

Europese suikerexport neemt weer toe
Vanaf eind juni zijn de suikerprijzen weer wat gedaald. Toen stond de notering van Londen op het hoogste punt op $598,40 per ton en noteerde New York $447,54 per ton. Woensdag 10 juli stond de notering van Londen op $557,80 per ton. New York daalde naar $436,74 per ton. Het grotere plaatje laat een hakkelende stijging zien, met als startpunt eind mei.

De Europese suikerexport en -import is weer terug op niveau. In totaal is er tot 16 juni 1,19 miljoen ton suiker geïmporteerd, tegenover 2,2 miljoen ton suiker op hetzelfde moment vorig seizoen. De export is ook weer toegenomen en verloopt zelfs bovengemiddeld ten opzichte van andere jaren. De export staat op 1,05 miljoen ton, terwijl het vijfjarig gemiddelde een stuk lager ligt met circa 600 ton.

Boter nog steeds relatief duur
Marktexperts noemen de botermarkt op het moment stabiel. De prijs is daarentegen nog steeds relatief hoog. Marktkenners geven aan dat de dalende tendens die we de afgelopen weken zagen voorbij is. Dat versterkt het beeld van relatief hoog blijvende boterprijzen. De botervoorraden worden door de markt als krap omschreven. Dat komt mede doordat er nog steeds relatief veel melk tot kaas wordt verwerkt. De DCA boternotering blijft redelijk stabiel, op een historisch hoog niveau van €6.620 per ton. Door de vakantieperiode valt in de komende periode een stabiele markt te verwachten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden