Aldi Sud heeft zich voorgenomen om de dierenwelzijnsstandaarden voor verse vlees fors te verbeteren. Vanaf 2030 is de Duitse supermarkt van plan alleen nog vlees van concepten met hoge bovenwettelijke dierenwelzijnsstandaarden te verkopen.
Aldi Sud is de eerste Duitse retailer die zich voorneemt om alleen vlees van diervriendelijke concepten te verkopen. Het gaat om vlees van houdingsvormen (haltingsformen) drie en vier. Houdingsvormen zijn een Duitse dierenwelzijnsstandaard, opgedeeld in vier niveaus. Een hoger cijfer staat binnen het Duitse systeem voor een hogere standaard op het gebied van dierenwelzijn.
Het derde en vierde niveau van houdingsvormen zijn het beste te vergelijken met 1 en 2 sterren Beter Leven van de Dierenbescherming. Al is het niet eenvoudig om de systemen direct te vergelijkingen. Zo zijn de Duitse minimale ruimtestandaarden voor melkvee lager dan het 2 sterren Beter Leven-concept, maar is de minimale grootte van varkensstallen weer hoger dan binnen 3 sterren Beter Leven.
30% verkoop
Het doel lijkt ambitieus, maar Aldi Sud heeft al flinke stappen gezet. Zo'n 30% van het vlees dat de Duitse supermarkt verkoopt heeft een keurmerk van het derde of vierde niveau. De supermarkt ziet deze gunstige verkoopcijfers als een signaal dat het publiek het doel omarmd.