Langzaam maar zeker begint de pluimveevleesmarkt na een zware start van het jaar weer te normaliseren. Hoewel de export van de Verenigde Staten nog altijd wat achterblijft, heeft Brazilië na een zwakke start de groei weer gevonden. Voor Europa pakte de situatie gunstig uit. Tegen de trend in steeg de export van pluimveevlees wat, al wist Nederland hier de vruchten niet van te plukken.
Tot nu toe zit de mondiale exportmarkt van pluimveevlees in moeilijk vaarwater. Door verschillende verstoringen als vogelgriep zat de productie in verschillende grote producerende landen tegen. Dit had aanzienlijke gevolgen voor de export en dat werd sterk gemerkt in de Verenigde Staten. Uit een recent rapport van de Rabobank blijkt dat de kippenvleesexport uit de Verenigde Staten in het eerste kwartaal van 2024 is gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In totaal nam de export met 7,7% af. Met name de export naar China is gedaald. Volgens de bank is de daling voor 80% door de lagere export naar het land te verklaren. In totaal nam de export naar het Aziatische land door een daling van de vraag met 55% af.
Al ervaart de Verenigde Staten zeker niet alleen problemen aan de vraagkant van de markt. De export naar andere grote afzetmarkten als Mexico, Taiwan, Guatemala, Canada en Angola nam echter ook af. Dit is voor een deel toe te schrijven aan een lagere pluimveevleesproductie die de prijzen minder competitief maakte. In totaal nam de vleeskuikenproductie met 0,2% af.
Brazilië herstelt
Op de Braziliaanse pluimveevleesmarkt zat het nog sterker tegen. In het eerste kwartaal daalde de kippenvleesexport met 7,9%. In het eerste kwartaal van 2023 exporteerde het land nog 1,314 miljoen ton kippenvlees. Hoewel de Braziliaanse belangenorganisatie van de vleessector (ABPA) de daling wat nuanceerde, gezien de bijzonder sterke resultaten het jaar ervoor, is de daling ook voor een aanzienlijk deel aan de zwakkere Chinese vraag toe te schrijven. Daarnaast zorgden ook uitbraken van vogelgriep voor druk op de Braziliaanse export. Het land kampte in die periode behoorlijk met de dierziekte.
Inmiddels is de export weer wat bijgetrokken. Mede door de blijvend zwakke positie van de Verenigde Staten wist het Zuid-Amerikaanse land zijn uitvoer te herstellen. Over de eerste vijf maanden van 2024 lag de productie nog slechts 1,4% lager dan het jaar ervoor. Uit recente data van de ABPA blijkt dat het land ook in juni een sterker resultaat neerzette dan het jaar ervoor. Inmiddels ligt de export 0,8% hoger dan in juni 2023.
Europa sterker
De Europese Unie wist van de zwakke positie van Brazilië en de Verenigde Staten te profiteren. De Europese Unie bleef grote vogelgriepbesmettingen bespaard en daarnaast helpt het dat Europa traditioneel geen grote kippenvleesproducent is voor de Chinese markt. In de eerste vier maanden van 2024 exporteerde de Europese Unie ongeveer 649.000 ton pluimveevlees. Dat is een stijging van 11,3% ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor. In dat jaar exporteerde de Europese Unie 583.000 ton. In 2021 zette de Europese Unie voor het laatst een vergelijkbaar resultaat neer. In dat jaar lag de export slechts zo'n 300 ton lager.
Sinds die tijd daalde de export van Europees kippenvlees overwegend, door hogere standaarden voor dierenwelzijn en milieu. Daarnaast nam Brazilië in deze periode steeds meer Aziatisch marktaandeel van de Europese Unie over. Nu Brazilië en de Verenigde Staten het wat moeilijker hebben, krijgt de Europese Unie echter weer de kans om hun export wat op te voeren.
Nederland en Polen
Het gros van die export komt nog altijd van de twee klassieke kipexporteurs Nederland en Polen. In de eerste vier maanden van het jaar exporteerde Nederland ongeveer 142.000 ton kippenvlees en nam daarmee 21,8% van de gehele Nederlandse export buiten de Europese Unie in handen. Polen exporteerde ongeveer 245.000 ton kippenvlees. Dat is 37,7% van de uitvoer naar derde landen.
Toch lijken de verhoudingen te veranderen. Waar de Poolse kipexport naar derde landen aanzienlijk is toegenomen, exporteert Nederland ondanks de sterke positie van Europese steeds minder pluimveevlees. In de eerste vier maanden van 2024 exporteerde Nederland ongeveer 142.000 ton kippenvlees. In 2022 lag de export nog net onder de 151.000 ton. Dat is een daling van 6,3%. De uitvoer uit Polen steeg in dezelfde periode van 189.000 ton tot 245.000 ton, een stijging van 29,6%. Dit mag overigens niet verbazen. Terwijl Polen jaar na jaar zijn pluimveevleessector voor de export opschaalt, focust Nederland met de overschakeling op kip met het één ster Beter Leven keurmerk van de dierenbescherming steeds meer op de eigen markt. De extra ruimte voor de Nederlandse kippen gaat in de praktijk ten koste van de volumes die historisch gezien op de wereldmarkt werden afgezet.