Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Pluimveevlees blijft sterk door zwak Pools aanbod

18 Juli 2024 - Matthijs Bremer

De vleeskuikenprijs blijft voor de vijfde week op rij stabiel. Ingewijden in de markt vertellen dat de vraag nog altijd sterk is. Opmerkelijk is dat de ook de Beter Leven-markt er ondanks de schoolvakanties sterk voorstaat. Ten slotte blijven de prijzen in Polen door een zwak aanbod vleeskuikenaanbod hoog.

Lees Foodbusiness 30 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 30 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vleeskuikenprijs komt nog altijd niet van zijn plek. Voor de vijfde week op rij staat de prijs op €1,15 per kilo.

Terwijl de andere vleesmarkten duidelijke stappen naar beneden hebben gezet, blijven de pluimveevleesprijzen gelijk. Ingewijden in de markt vertellen dat de vraag net als op andere vleesmarkten door de vakantie wat lager is. In tegenstelling tot de andere markten is de lagere vraag echter onvoldoende om voor prijsdruk te zorgen. Daarbij helpt dat de pluimveevleesmarkt minder anticipeert op impuls van mooi barbecueweer dan varken en kip.

Daarnaast verklaren ingewijden in de markt dat de prijs ondanks een lagere vraag niet daalt door de krimp van de sector. Door een overschakeling van gangbare kip naar kip met een Beter Leven-keurmerk, daalt de Nederlandse pluimveevleesproductie met 25%, zo berekende de Rabobank eind 2023. We zitten inmiddels midden in de overschakeling en de markt begint de gevolgen daarvan te merken, zo is in de markt te horen. Het Nederlandse aanbod is aanzienlijk lager, waardoor een lagere Nederlandse vraag bij de huidige prijzen niet voor dalende prijzen zorgt.

Beter Leven atypisch sterk
Daarnaast is in de markt te horen dat ook Beter Leven-kip goed blijft verkopen. Waar de gangbare vleeskuikens door het lagere vleeskuikenaanbod vrijwel altijd direct worden ingekocht, daalt het aantal slachtingen van Beter Leven-vleeskuikens normaal gesproken in de zomer. Tijdens de schoolvakanties daalt het aantal consumenten in Noord-Europa vrijwel constant met 5% in verband met vakanties. Dit raakt alle vleesmarkten, maar in de praktijk heeft het Beter Leven-concept hier meer last van.

Hoewel in Europa in de zomervakantie vooral sprake is van een trek naar het Zuiden, komen er natuurlijk ook toeristen naar Nederland. In verhouding consumeren deze toeristen echter meer vlees in de horeca en minder vlees uit de supermarkt. Dit raakt de markt voor Beter Leven-vlees buitenproportioneel, aangezien in de horeca hoofdzakelijk met gangbaar vlees gewerkt wordt. Dit jaar blijft het aantal slachtingen echter op peil, zo vertellen handelaren. Ingewijden in de markt vertellen dat het gunstige resultaat voor het grootste deel te danken is aan een sterke vraag. Dat komt deels omdat rund- en varkensvlees (anders dan vorig jaar) in de supermarkt weer duidelijk hoger geprijsd is dan kippenvlees.

Exportdruk blijft laag
Ook vanuit het buitenland komt er geen druk op de vleeskuikenprijs. De Poolse vleeskuikenprijzen staan vrij ruim boven de Nederlandse. In Polen worden vleeskuikens afhankelijk van de regio verhandeld voor 5,10 zloty (€1,19) tot 5,66 zloty (€1,32). Marktanalisten in Polen schrijven dat een laag vleeskuikenaanbod achter de hoge prijzen schuilgaat. De verwachting van de markt is dat de situatie een maand of twee aanhoudt. Dat is terug te zien in de verhouding tussen de huidige contractprijzen en vrije marktprijzen, die beide in de Poolse notering worden meegenomen. Gemiddeld gezien wordt voor vleeskuikens op de vrije markt 5,78 zloty (€1,35) per kilo betaald. De gemiddelde contractprijzen zijn ondertussen 5,25 (€1,22) zloty per kilo. Dit verschil van 13 cent maakt pijnlijk duidelijk hoe veel moeite slachterijen hebben om aan vleeskuikens te komen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden