Shutterstock

Analyse eetbare olie

Hitte rond Zwarte Zee beperkt zonnebloemoogst

22 Juli 2024 - Klaas van der Horst

De zonnebloemoogst rond het Zwarte Zeegebied pakt dit jaar naar verwachting lager uit dan die van vorig jaar. Dit wordt vooral toegeschreven aan de grote hitte die het gebied de voorbije weken in zijn greep hielp. Op de prijs van zonnebloemolie lijkt het nog geen effect te hebben.

Lees Foodbusiness 30 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 30 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zonnebloemolie is en blijft voorlopig nog de goedkoopste eetbare oliesoort die beschikbaar is. Alle andere grote soorten zijn duurder minstens €60 per ton duurder, zo geeft de Europese Commissie aan.

De prijzen van deze oliesoorten stonden ook al iets onder druk.  Er is een redelijk goed aanbod van eetbare olie, behalve van olijfolie. Dat product is zo duur geworden dat inwoners van Spanje de laatste maanden voor het eerst meer zonnebloemolie hebben geconsumeerd dan olijfolie, zo wordt gemeld.

De prijs van zonnebloemolie wordt overigens ook gedrukt door de felle concurrentie die Rusland en Oekraïne elkaar aandoen bij de export van hun product. Vóór de inval in Oekraïne was dit laatste land de grootste zonnebloemproducent, nu bezet Rusland die positie en probeert het Oekraïne verder weg te drukken in de markt. En grote importeur India doet er zijn voordeel mee, door van beide kanten grote hoeveelheden zonnebloemolie te kopen. Overigens profiteren ook kopers elders van de lage prijzen voor zonnebloemolie. Vorige week lag de prijs van zonnebloemolie in Oekraïne op ongeveer €807 per ton, zo meldt de Europese Commissie.
 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden