De daling op de oliemarkt leek deze week door te zetten. In het begin van de week zorgde het optimisme over de geopolitiek in het Midden-Oosten voor lagere prijzen. Inmiddels is dat sentiment gekeerd, nadat Israël kopstukken van Hezbollah en Hamas in Libanon en Iran elimineerde. Daarnaast drijft een hoger dan verwacht Amerikaans verbruik de olieprijs op.
Nadat de olieprijs de afgelopen dagen aanvankelijk daalde, veerde die daarna weer op. Op donderdag 25 juli werd olie voor $82,37 per vat verhandeld. Tot dinsdag 30 juli daalde de prijs. Op het dieptepunt van de week was de olieprijs gedaald tot $78,63 per vat. Sindsdien heeft de prijs weer een stap omhoog gezet. Op donderdag 1 augustus noteerde de Brent-benchmark $81,50.
Tot het begin van deze week was er duidelijk druk op de olieprijs. Daarvoor zijn twee duidelijke redenen aan te wijzen. Ten eerste zorgt de zwakke economie nog altijd voor constante druk op de olieprijs. Daarnaast bleek de invloed van de geopolitiek van het Midden-Oosten groot. Vorige week zorgde optimisme over een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas voor druk op de olieprijs. Toen het enthousiasme van beide partijen beproefd werd, zorgde dit niet voor een nieuwe stijging. Temeer omdat Israël duidelijk uitgesproken heeft dat het land niet zit te wachten op een volledige oorlog in de regio.
Geopolitieke problemen
Inmiddels is dat sentiment weer omgeslagen en dat zorgt voor een duidelijke stijging op de oliemarkt. De olieprijs nam met bijna 3% toe nadat Israël besloot Hamasleider Ismail Haniyeh uit te schakelen in de Iraanse hoofdstad Teheran. Iran gaf als reactie hierop aan dat Israël een hoge prijs zal betalen voor de actie. Daarnaast claimt Israël de Hezbolla-topman Fuad Shukr uitgeschakeld te hebben. Volgens de Joodse staat is Shukr verantwoordelijk voor een raketaanval op de Golanhoogten waarbij 12 mensen om het leven kwamen. Hezbollah ontkent elke betrokkenheid bij de aanslag. Ondanks de geruststellende woorden van de Joodse staat is de markt er niet gerust op dat het kalm blijft in het Midden-Oosten.
Daarnaast zorgt de grotere vraag in de Verenigde Staten voor een hogere olieprijs. Het Amerikaanse Energie agentschap (EIA) heeft vastgesteld dat de Amerikaanse commerciële olievoorraden met 3,43 miljoen vaten zijn gedaald. Dit is een aanzienlijk grotere daling dan de verwachting van de markt. Uit een toonaangevende enquête van Reuters blijkt dat economen verwachtten dat de reserves met 1,6 miljoen vaten zouden dalen. Daarmee namen de reserves voor de vijfde keer op rij sterker af dan verwacht. Voor die periode schatten oliebedrijven de vraag constant te hoog in, waardoor de voorraden overwegend toenamen. Inmiddels is deze situatie gekeerd en dat is hoofdzakelijk een seizoenseffect. In de zomer neemt de olievraag over het algemeen toe, aangezien Amerikanen in deze periode vaak naar de familie vliegen.
Dieselprijs stijgt
Ondertussen heeft de dieselprijs een stap omhoog gezet, voordat er sprake was van een daling. Op donderdag 25 juli werd diesel voor €127,24 per 100 liter verhandeld. Op vrijdag 26 juli stond de prijs op het hoogste punt van de week, bij een stand van 127,95. Vervolgens spiegelde de diesel de daling op de oliemarkt. Op woensdag 30 juli was de prijs het laagst, bij een stand van €125,77, om daarna weer licht naar boven te corrigeren.