Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Bijzondere trend in Duitse productie van varkensvlees

9 Augustus 2024 - Alex Jurvillier

De Duitse vleesproductie is in het eerste halfjaar van 2024 gestegen met 1,3%. Dit in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, zo meldt het Duitse Destatis. Opvallend daarbij is dat de varkensvleesproductie voor het eerst sinds 2016 weer steeg.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat komt volgens voorlopige data neer op 3,4 miljoen ton vlees in de eerste helft van dit jaar. In slachthuizen zouden zo'n 24 miljoen varkens, runderen, schapen, geiten en paarden zijn geslacht. Daarnaast 344,3 miljoen kippen, kalkoenen en eenden.

Het grootste deel van de Duitse vleesproductie is varkensvlees. Dat blijkt ook uit het eerste halfjaar van 2024 met een aandeel van 62% varkensvlees. Toch is het opvallend dat de varkensvleesproductie in de eerste helft van het jaar steeg. Dat is voor het eerst sinds 2016. Er werd in de eerste helft van het jaar 2,1 miljoen ton varkensvlees geproduceerd, een stijging van 1,1% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

In het eerste halfjaar werden 21,9 miljoen varkens geslacht, een stijging van 0,4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Bijna alle geslachte varkens (96,6%) waren van binnenlandse oorsprong, en dat aandeel was dit jaar iets groter dan vorig jaar. Het aandeel varkens van buitenlandse oorsprong was als gevolg juist wat lager dan vorig jaar.

De rundvleesproductie was 2,5% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar en steeg naar 496,6 duizend ton. Er werden 1,5 miljoen runderen geslacht, een stijging van 1,3%. De productie van pluimveevlees steeg met 1,3% in het eerste halfjaar in vergelijking met vorig jaar, wat neerkomt op 780,7 duizend ton pluimveevlees. Er werden 344,3 miljoen dieren geslacht van verschillende pluimveesoorten, wat nauwelijks veranderde ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden